Fügét mutatunk! Egy finom csatnit.

 

A pikáns csatni tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, még ízletesebbé teszi a sülteket, pecsenyéket, de még a vegetáriánusok is szeretik, mert feldobja a legegyszerűbb rizses vagy tésztás ételt. Sokféle gyümölcsből, zöldségből elkészíthető, de fügéből igazán fantasztikus.Egy szép üvegbe elrakva pedig az egyik legnagyszerűbb gasztro ajándék lehet.

 

Mi az a csatni?

 

A csatni (chutney) egy indiai eredetű fűszeres szószféleség, kissé darabos, sűrű mártás. Alapja a hagyma, az ecet és a cukor, erősen fűszerezett. Készülhet zöldségből és gyümölcsből is, de akár mindkettőből vegyesen. A csatninak az a trükkje, hogy a hozzávalókat alacsony hőmérsékleten kell főzni, hogy megfelelően összeérjenek az ízek. Ezek az ízek széles skálán mozognak: a csatni lehet édes, sós, fanyar, savanyú, csípős, vagy ezek keveréke. Hidegen és melegen is fogyasztható, egyszerű elkészíteni, és szinte minden ételhez illik.

 




Fügéből főzve igazán páratlan!

 

A csatni szinte bármilyen szezonális zöldségből, gyümölcsből elkészíthető, de az egzotikus fügét nem érdemes kihagyni. Mivel a füge gyorsan romlik, ezért csatniként felhasználni praktikus, mert nagyobb mennyiséget is eltehetsz belőle befőttesüvegekben, mielőtt túlságosan megpuhulna. Hamar nagy kedvenccé válik majd, ráadásként még egészséges is.

 

A füge jótékony hatásai:

 

Ø  Gazdag A-vitaminban, ezért nagyon hasznos azok számára, akiknek kezd romlani a látásuk, vagy szeretnék elkerülni az időskori szembetegségeket.

Ø  Nincs benne nátrium, viszont sok benne a kálium. Előbbi túlzott fogyasztása könnyen vezethet magas vérnyomáshoz, utóbbi viszont segíti a vérnyomás csökkentését. Így a füge sokak számára ideális, mert hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez, de a megelőzéséhez is.

Ø  A kálium mellett kiváló kalciumforrás, fontos szerepe lehet a csontritkulás elkerülésében, az erős csontok és szép fogak megőrzésében.

Ø  Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, mert kitűnő rostforrás. Az élelmi rostok pedig hamar teltségérzetet adnak, megakadályozzák a túlevést.

Ø  A füge rostjai javítják az emésztést, tisztítják a bélfalakat, megelőzhetik a súlyosabb bélbetegségek kialakulását, és még a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.

Ø  C-vitamin-tartalmával erősíti az immunrendszert, B-vitaminjai csökkentik a stresszt.

 



Füge csatni recept

 

Hozzávalók:

1 kg füge

2 fej lilahagyma

1 db nagyobb alma

1 db citrom

20 dkg barnacukor

2 dl balzsamecet

1 dl olvasztott vaj

1 gyömbér

1 teáskanál mustármag

só, bors, fahéj, vanília, szegfűszeg

 

Elkészítés:

Felforrósított vajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, szórd bele a cukrot, kicsit karamellizáld. Adj hozzá reszelt citromhéjat (egy kis citromlét is csavarhatsz rá), és mehetnek bele egymás után, ízlés szerint a fűszerek, a megpucolt, reszelt gyömbér is, majd az ecet.Lassú tűzön forrald úgy 15 percig. A hagymás alaphoz keverd hozzá a felkockázatott fügét és almát,és főzd fedő alatt még 30 percen át. A fedőt lekapva kevergesd, kavargasd addig, amíg elfő a leve, és lekvársűrűségű nem lesz a csatni.

 

Készítsd elő a sterilizált üvegeket, töltsd tele a forró csatnival, csavard rá tetőket, fordítsd fejtetőre. Bugyoláld be törölközőbe, és hagyd a dunsztban kihűlni az üvegeket.

 

Tipp:A szilvával is nagyon jól harmonizál a füge, rakhatsz mellé mazsolát, és ha szereted a csípős ízeket, chilit is tegyél bele.

 

Mihez kínáld a füge csatnit?

 

A csatni mindenféle sült húshoz, pecsenyéhez, halhoz, rákhoz jól illik, de leveshús mellé is tálalhatod. Vadakhoz, libamájhoz vagy rántott sajthoz, camemberthez nem is találhatnál jobbat egy üveg füge csatninál! Egy egyszerű hamburgerből is különleges fogást kreálhatsz, ha a marhahúspogácsa tetejére halmozod. Tölthetsz vele sült gyümölcsöket, burgonyát, gombát, padlizsánt, keverheted salátákhoz, főzelékekhez, tésztákhoz, rizottóhoz. Aki pedig nem ódzkodik a nem mindennapi párosításoktól, az kipróbálhat egy üveg füge csatnit gofritésztán vagy palacsintatöltelékként is.

 



Ajándékozz füge csatnit!

 

Közeledik a karácsony, azután a nőnap, a húsvét, a pünkösd, az anyák napja, az apák napja, ott vannak a születésnapok, évfordulók és megannyi nagy alkalom. Nyűgözd le a rokonokat, barátokat, kollégákat, a kedvesedet! Egy üveg füge csatni fantasztikus gasztro ajándék: személyes, látványos, finom és még hasznos is. Mutatós csatos üvegben nyújthatod át, mellékelve hozzá a saját receptedet. Emlékezni fognak az ajándékodra, ráadásul, ha elfogy a csatni (és hamar elfogy), még az üveget is fel tudja használni az ünnepelt.