Hogyan kell inni a pálinkát?

 

Jó gyorsan és jó sokat – vágnák rá a legtöbben. A pálinkafogyasztásnak azonban, akárcsak a borivásnak, megvannak a maga szabályai. Míg korábban elterjedt szokás volt pálinkával kezdeni a napot, manapság inkább ünnepi eseményekhez, családi és baráti összejövetelekhez kötődik. De a jó pálinkát csak jól lehet inni!

 

A pálinka nem szereti a hideget

 

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a pálinkásüveg ne kerüljön a hűtőbe vagy a kamrába, a poharakat sem kell behűteni. Az ideális hőmérséklet a pálinka számára a szobahőmérséklet, a 18-20 °C körül. Mert a hűtött pálinka elveszíti legfontosabb élvezeti értékeit, a jellegzetes illatát és gyümölcsös ízét, zamatát.

 

De szereti a szép üveget

 

A pálinka kínálásakor az üvegre is érdemes hangsúlyt fektetni, mert ez lesz az első, amit meglátunk, megadja a szervírozás alaphangulatát. Egy jellegzetes csatos vagy díszüvegben kínált pálinka már a kóstolás előtt sejteti, milyen nedűbe kortyolhatunk bele, hiszen az üvegen keresztül látjuk az ital színét, állagát. Ha eladásra vagy ajándéknak szánjuk, pláne,ha a saját házi pálinkánkat, akkor még inkább meg kell adnunk a palackozás módját.

 Egy hajtásra leküldeni?

 

Bár a filmekben jól mutat, amikor vagány módon egymás után döntik le a röviditalokat, a pálinkát nem szabad csak úgy egyszerre felhajtani. Érdemes lassan fogyasztani, kortyonként, hogy a finom ital átöblítse a teljes szájüreget, és minden aromája, értéke kiteljesedhessen. Így élvezhető ki igazán a minőségi pálinka. Még pár perccel az elfogyasztása után is kellemes illatok szabadulnak fel az üres pohárból, érezni lehet a gyümölcsök karakteres összetevőit.

 

A legjobb pálinkáspohár

 

Egy jó üvegbiztonságos tárolást nyújt a pálinkának, egy jó pálinkáspohár pedig megadja a látványos felszolgálás lehetőségét és az ízek, aromák, illatok teljességét. A klasszikus mezítlábas stampedli már a múlté! A pálinka számára a tulipános pohár a tökéletes. Ennek az alul öblös, felfelé szűkülő pohárnak a formája egyenesen az orrhoz vezeti a pálinka illatanyagait. A poharat megdöntve és kicsit hintáztatva kiválóan felszabadíthatók az illatok.

 

Tipp: Tovább fokozható az illatok intenzitása, ha pohárfedővel letakarva kínáljuk a pálinkát.

 

       


Mikor fogyasszuk a pálinkát?

 

A pálinkásüveg bármikor ott lehet az asztalon. Fogyasztható étkezés előtt aperitifként és étkezés után is, mert kifejezetten jót tesz az emésztésnek, főleg nehezebb, zsírosabb ételeket követően.

Hagyományos vendégváró ital, gyakran előkerül a jó kis házi pálinka a látogatók köszöntésére. Vannak alkalmak, ünnepek, ahol szinte kötelezően ott a helye. Ilyen például a disznótor, amikor a hajnali hidegben megkezdett munkát egy kupica szívmelengető pálinka is kíséri. De lakodalom, évforduló, keresztelő vagy búcsúztató alatt is előkerülnek a pálinkásüvegek.

 

Régi szokás, hogy gyermek születésekor pálinkával köszönik meg az áldást, és el is tesznek néhány üveggel, amit majd csak az esküvőjén bontanak fel. Persze nem kell feltétlenül kivárni a jeles ünnepeket, egy családi, baráti vagy munkahelyi összejövetel, egy romantikus légyott vagy csupán egy hűvös este is megérdemli a pálinkás koccintást.


Kóstolgassunk!

 

A pálinkakóstolással azért csak óvatosan, mert ellentétben a borral, a pálinkát nem elég csak az illata és a zamata alapján megítélni, bizony le kell nyeli minden egyes kortyot. Elsőként a kevésbé intenzív ízűeket érdemes megkóstolni, és mintegy félórányi szünetet tartani két pálinka között. Ha többet kóstolunk, a szünetekben igyunk egy kis vizet, együnk pár falat almát, sajtot, kenyeret, ezek semlegesítik az ízeket.

 

Néhány érdekesség a pálinkáról:

 

·         A pálinkának sokféle népi elnevezése van. Ilyenek például a nyakolaj, a kontyalávaló, a ne rángass, a laci betyár köpés, a boszorkányfing vagy a kerítésszaggató.

·         A pálinkát az 1900-as években a szegények kávéjának is nevezték.

·         A pálinka védőszentje Szent Miklós. Igen, a Mikulás.

·         A pálinkát a legjobb hozzá passzoló étellel kínálni. Barackpálinkát túrós-barackos réteshez, szilvapálinkát szilva krémleveshez.

·         A tulipános pohárral nem hagyományos módon kell koccintani, hanem 45 fokban megdöntve, az öblös részével.

·         A megszokott pálinkákon kívül, mint például a szilva, barack, dió, körte, meggy stb. készül párlat például medvehagymából, mákból, céklából, sárgarépából vagy spárgából is.