Készítsd el a legfinomabb csalamádét!

 

A csalamádé igazán nagy teret enged a fantáziának: lehet csak káposztából is készíteni, de mehet bele uborka, hagyma, paprika, sárgarépa. Úgy fűszerezheted, ahogyan neked tetszik, lehet édesebb vagy savanykásabb is. Bármi kerülhet az üvegbe, ami megterem a kertedben, vagy amit a kedvenc árusodtól beszerzel a piacon.

 

A csalamádé igazi vitaminbomba

 

A fermentálással, vagyis a sós lében vagy ecetben elrakott zöldségekben érlelés közben értékes probiotikumok szaporodnak el. Ezek a hasznos baktériumok nemcsak a bélflórádat tartják egészségesen, de kiszorítják a fertőzéseket, betegségeket okozó káros baktériumokat, és megerősítik az immunrendszeredet.

 

A csalamádéban felhasznált friss zöldségek rengeteg hasznos tápanyaggal is ellátnak.Már önmagában a csalamádé legfőbb alapanyaga, a káposzta is nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz:

 

Ø  immunerősítő C-vitamint,

Ø  látásjavító A-vitamint,

Ø  véralvadást segítő K-vitamint,

Ø  stresszcsökkentő B-vitaminokat,

Ø  bőrszépítő béta-karotint,

Ø  csonterősítő kalciumot és foszfort,

Ø  izomvédő, köztük a szívizmot is védő magnéziumot,

Ø  a fáradékonyságot csökkentő vasat,

Ø  méregtelenítő, hajerősítő ként,

Ø  a szívet erősítő káliumot,

Ø  a testi és szellemi teljesítőképességet növelő jódot.

 



A házi csalamádé a legjobb

 

Igaz, hogy sok idő elmegy a csalamádé hozzávalóinak felaprításával, de megéri a fáradtságot, mert a házilag készített savanyúságnak nincs párja.A gyakorlott befőzőknek megvannak a jól bevált praktikái és egyéni fogásai, azonban a jó csalamádé elkészítéséhez néhány dologra mindenképpen érdemes odafigyelni.

 

Akárhogy is válogatod össze a zöldségeket, a káposzta domináljon, ebből legyen belőle a legtöbb. A zöldségeket szeld, gyaluld minél vékonyabbra, majd az alábbi recept szerint álljanak legalább fél napig, mielőtt az üvegekbe kerülnének.

 

Házi csalamádé tartósítószer nélkül

 

Hozzávalók:

2 kg káposzta

1 kg paprika

½ kg uborka

½ kg hagyma

½ kg sárgarépa

40 dkg cukor

7 dkg só

6 dl 10%-os ecet

 

Elkészítés:

A zöldségeket gyaluld le szép vékonyra, szórd rá a cukrot, a sót, locsold meg az ecettel, és az egészet tedd egy nagy műanyag edénybe.Takard le konyharuhával, és hagyd állni legalább fél napig, de akár 2 napig is érlelődhet a csalamádéd. Ha lejárt az idő, töltsd csírátlanított, steril üvegekbe, a zöldséglevet is adagold szét arányosan. Választhatsz ehhez hagyományos méretű befőttesüvegeket, csatos üvegeket, de nagyobb méretű üvegeket is.

 

Miután megtöltötted az üvegeket, zárd le jó szorosan fedőkkel, állítsd egymás mellé őket egy nagy fazékban. Az aljára tehetsz konyharuhát vagy újságpapírt, hogy ne koccanjanak össze. Töltsd meg a fazekat háromnegyed részig vízzel, forrald úgy 10 percig gyöngyözve. Ezután hagyd az üvegeket a dunsztban kihűlni, és mehetnek is a kamra vagy a konyhapolcaira.


 


Zöldségtippek:

A csalamádéba tehetsz szinte bármilyen zöldséget, nagyon finom lesz zöld paradicsommal, zöld dinnyével, fekete retekkel, gyöngyhagymával, patisszonnal, cukkinivel is.És persze ki is hagyhatod azokat a zöldségeket, amelyeket nem szeretsz vagy nem ehetsz. Igazán látványosak lesznek a csalamádés üvegeid, ha sok színes zöldség kerül bele. A paprikából is rakhatsz többféle színűt: pirosat, zöldet, sárgát. Ha pedig szereted a csípős ízeket, akkor tegyél bele pár darab csípős paprikát vagy cseresznyepaprikát.


Fűszertippek:

Fűszerezd bátran a csalamádét! Hogy milyen fűszerek illenek hozzá? A fekete bors, a köménymag, a mustármag, a koriander, de még a kapor, a babérlevél, a torma vagy a chili is jól megfér benne. A cukor, só és ecet mennyiségével is szabadon játszhatsz, attól függően, hogy a savanyú savanyúságot szereted jobban vagy inkább az édeskésebbet.

 

Extra tippek:

 

·         Savanyú káposztával és csemegeuborkával is elkészítheted a csalamádét.

·         Ha borként, nátrium-benzoátot vagy citromsavat használsz, még dunsztolnod sem kell az üvegeket.

·         Több színes pritaminpaprikát aprítottál a csalamádéba? Akkor kevesebb cukor is elég lesz, mert ez a paprika édesebb ízhatású.

·         Érdemes nagyobb mennyiséget eltenned, mert a házilag készült ízes, ropogós csalamádé az üvegekben akár több évig is eláll.

·         Ha túl sok levet eresztenek a zöldségek, és maradt belőle bőven, gyalulj még egy kis uborkát hozzá, és rakd üvegekbe, majd dunsztold. Minél több savanyúságod lesz télre, annál finomabbak lesznek az ebédek, a vacsorák.