
Kitört a pesto-láz!
Az olaszok híres fűszeres mártásával a legegyszerűbb tészta is különleges fogássá válik. Mindenkinek kell egy jó pestorecept, mert egyre népszerűbb gasztro fogás, gyors vendégváró, és természetesen ebből is a házi a legfinomabb.Könnyen elkészíthető, a klasszikus bazsalikomos genovai változat mellett számos variáció létezik, és nemcsak tésztával fogyasztható.
Ez a finom, bazsalikomon, olívaolajon és parmezánon alapuló hideg mártás hamar meghódította a világot, és manapság már ott a helye minden konyhában. Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán egy mozsár vagy aprítógép kell hozzá, a tárolásához pedig megfelelő üvegedény. Mert hűtőben hónapokig is eláll, hacsak nem fogy el azonnal. Érdemes kipróbálni és eltenni többféle pestót, télen nagyon jól fognak esni a friss fűszeres ízek.
A hagyományos pesto receptje
Hozzávalók:
50 g friss bazsalikomlevél
30g parmezán sajt
10 gpecorino sajt
6g fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
1 dl extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A pestót készítheted mozsárban vagy aprítógépben is. Zúzd össze a fokhagymát, add hozzá a friss bazsalikomot, az olívaolajat, a fenyőmagot, a reszelt sajtokat, sózd, borsozd, és dolgozd jól össze az egészet krémes állagúra, majd töltsd üvegekbe. Ennyi az egész.
A pesto tartósítása, tárolása
A pesto tárolására tökéletesek a zárható üvegedények. Mielőtt rácsavarnád az üvegekre a fedelüket, a pesto tetejére mindig kerüljön egy kis plusz olívaolaj, ez megakadályozza az oxidálódást, a penészesedést.
Befőzéssel is tartósíthatod a pestót: öntsd tiszta, sterilizált üvegekbe, majd nedves dunsztban forrald 10 percig. Az üvegeket hagyd a vízben kihűlni, azután tedd hűvös helyre. Ha hosszabb időre szeretnéd eltenni, ne rakjál bele sajtot!
Tippek a jó pestóhoz:
· Mint látható, a pesto elkészítése nem vesz igénybe sok időt, de minél gyorsabban készíted el, annál kisebb lesz az alapanyagok oxidálódása, és annál hosszabb ideig tárolhatod az üvegekben.
· Ha van választásod, aprító helyett érdemes mozsárban összekeverned, összetördelned, mert úgy jön ki legjobban minden hozzávaló zamata. Ha mégis aprítót használsz, a legkisebb fokozaton tedd.
· A bazsalikom nem fog megfeketedni, és nem lesz keserű, ha hűtött olajat használsz a fémet is tartalmazó aprítógépben, turmixgépben.
· Minél több olívaolajat, sót és fokhagymát adsz a pestóhoz, annál tovább marad tartósa befőttesüvegekben.
· Ha télire szeretnél paradicsomos pestót eltenni, a friss paradicsom helyett inkább aszalt paradicsomot vagy paradicsompürét használj.
· Minden pestorecept hozzávetőleges, nem baj, ha nem tartod be pontosan az arányokat, és több bazsalikomot vagy kevesebb fokhagymát teszel bele.
A pesto nemcsak zöld lehet
Térj el bátran a hagyományos pestótól, kísérletezz! A pestóba kerülhet a bazsalikom mellé vagy helyett petrezselyem, reteklevél,spenót, rukkola, sőt csalán vagy pitypang is. A fenyőmag helyett használhatsz tökmagot, napraforgómagot, diót, mandulát, pisztáciát. Jöhet még a menta, zsálya, gyömbér, medvehagyma, kaliforniai paprika is. Lehet piros a pesto friss vagy szárított paradicsom hozzáadásával, sőt sárgarépából is mennyei lesz.
Mihez kínálhatod a pestót?
A pestoa tésztamártások királya, de húsokkal, halakkal, salátákkal, zöldségekkel is remekül párosítható. Íme 10 ötlet a pesto felhasználásához:
1. Kenj meg egy palacsintát zöld pestóval, egyet pedig pirossal, szórd meg sajttal, tekerd fel a palacsintákat, és vágd szeletekre. Nagyszerű kis vendégváró falatkák lesznek.
2. A krumplipüré is szereti a pestót, akár bele is keverheted, vagy a tetejére nyomhatod.A tepsiben sült burgonyát pedig kend be pestóval sütés előtt.
3. Zöldséglevesek, krémlevesek ízesítésére is nagyszerű, az olasz minestrone mellé gyakran kínálják.
4. Ha már olasz ételek, természetes a pizzáról sem maradhat le a pesto!
5. Pácolhatsz vele húsokat, a csirke, a bárány, a sertés is jól passzol hozzá, és persze a hal szintén remek vele. Ha alufóliában sütöd a halat, egy kevés pestóval vond be.
6. Pirítósra vagy felkarikázott kiflire is rákenheted, kiváló lesz borkorcsolyának vagy előételnek.
7. Majonézzel feldúsítva remek salátaöntet is válhat a pestóból.
8. Töltelékként használhatod főtt tojáshoz, paradicsomhoz, párolt almához.
9. Önálló mártásként grillezett rákok vagy apró halak mellett a helye, de akár zöldségekhez, csíkokra vágott répához, zellerszárhoz is kiteheted.
10. A sós ízek után jöjjön az édes: gyümölcssaláta pestóval. Menta, lime, ananász, narancs, körte, mangó – mehet bele minden gyümölcs, amit szeretsz.