Kitört a pesto-láz!

 

Az olaszok híres fűszeres mártásával a legegyszerűbb tészta is különleges fogássá válik. Mindenkinek kell egy jó pestorecept, mert egyre népszerűbb gasztro fogás, gyors vendégváró, és természetesen ebből is a házi a legfinomabb.Könnyen elkészíthető, a klasszikus bazsalikomos genovai változat mellett számos variáció létezik, és nemcsak tésztával fogyasztható.

 

Ez a finom, bazsalikomon, olívaolajon és parmezánon alapuló hideg mártás hamar meghódította a világot, és manapság már ott a helye minden konyhában. Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán egy mozsár vagy aprítógép kell hozzá, a tárolásához pedig megfelelő üvegedény. Mert hűtőben hónapokig is eláll, hacsak nem fogy el azonnal. Érdemes kipróbálni és eltenni többféle pestót, télen nagyon jól fognak esni a friss fűszeres ízek.

 



A hagyományos pesto receptje

 

Hozzávalók:

50 g friss bazsalikomlevél

30g parmezán sajt

10 gpecorino sajt

6g fenyőmag

2 gerezd fokhagyma

1 dl extra szűz olívaolaj

só, bors

 

Elkészítés:

A pestót készítheted mozsárban vagy aprítógépben is. Zúzd össze a fokhagymát, add hozzá a friss bazsalikomot, az olívaolajat, a fenyőmagot, a reszelt sajtokat, sózd, borsozd, és dolgozd jól össze az egészet krémes állagúra, majd töltsd üvegekbe. Ennyi az egész.

 

A pesto tartósítása, tárolása

 

A pesto tárolására tökéletesek a zárható üvegedények. Mielőtt rácsavarnád az üvegekre a fedelüket, a pesto tetejére mindig kerüljön egy kis plusz olívaolaj, ez megakadályozza az oxidálódást, a penészesedést.

 

Befőzéssel is tartósíthatod a pestót: öntsd tiszta, sterilizált üvegekbe, majd nedves dunsztban forrald 10 percig. Az üvegeket hagyd a vízben kihűlni, azután tedd hűvös helyre. Ha hosszabb időre szeretnéd eltenni, ne rakjál bele sajtot!

 



Tippek a jó pestóhoz:

 

·         Mint látható, a pesto elkészítése nem vesz igénybe sok időt, de minél gyorsabban készíted el, annál kisebb lesz az alapanyagok oxidálódása, és annál hosszabb ideig tárolhatod az üvegekben.

·         Ha van választásod, aprító helyett érdemes mozsárban összekeverned, összetördelned, mert úgy jön ki legjobban minden hozzávaló zamata. Ha mégis aprítót használsz, a legkisebb fokozaton tedd.

·         A bazsalikom nem fog megfeketedni, és nem lesz keserű, ha hűtött olajat használsz a fémet is tartalmazó aprítógépben, turmixgépben.

·         Minél több olívaolajat, sót és fokhagymát adsz a pestóhoz, annál tovább marad tartósa befőttesüvegekben.

·         Ha télire szeretnél paradicsomos pestót eltenni, a friss paradicsom helyett inkább aszalt paradicsomot vagy paradicsompürét használj.

·         Minden pestorecept hozzávetőleges, nem baj, ha nem tartod be pontosan az arányokat, és több bazsalikomot vagy kevesebb fokhagymát teszel bele.

 

A pesto nemcsak zöld lehet

 

Térj el bátran a hagyományos pestótól, kísérletezz! A pestóba kerülhet a bazsalikom mellé vagy helyett petrezselyem, reteklevél,spenót, rukkola, sőt csalán vagy pitypang is. A fenyőmag helyett használhatsz tökmagot, napraforgómagot, diót, mandulát, pisztáciát. Jöhet még a menta, zsálya, gyömbér, medvehagyma, kaliforniai paprika is. Lehet piros a pesto friss vagy szárított paradicsom hozzáadásával, sőt sárgarépából is mennyei lesz.

 

Mihez kínálhatod a pestót?

 

A pestoa tésztamártások királya, de húsokkal, halakkal, salátákkal, zöldségekkel is remekül párosítható. Íme 10 ötlet a pesto felhasználásához:

 

1.       Kenj meg egy palacsintát zöld pestóval, egyet pedig pirossal, szórd meg sajttal, tekerd fel a palacsintákat, és vágd szeletekre. Nagyszerű kis vendégváró falatkák lesznek.

2.       A krumplipüré is szereti a pestót, akár bele is keverheted, vagy a tetejére nyomhatod.A tepsiben sült burgonyát pedig kend be pestóval sütés előtt.

3.       Zöldséglevesek, krémlevesek ízesítésére is nagyszerű, az olasz minestrone mellé gyakran kínálják.

4.       Ha már olasz ételek, természetes a pizzáról sem maradhat le a pesto!

5.       Pácolhatsz vele húsokat, a csirke, a bárány, a sertés is jól passzol hozzá, és persze a hal szintén remek vele. Ha alufóliában sütöd a halat, egy kevés pestóval vond be.

6.       Pirítósra vagy felkarikázott kiflire is rákenheted, kiváló lesz borkorcsolyának vagy előételnek.

7.       Majonézzel feldúsítva remek salátaöntet is válhat a pestóból.

8.       Töltelékként használhatod főtt tojáshoz, paradicsomhoz, párolt almához.

9.       Önálló mártásként grillezett rákok vagy apró halak mellett a helye, de akár zöldségekhez, csíkokra vágott répához, zellerszárhoz is kiteheted.

10.   A sós ízek után jöjjön az édes: gyümölcssaláta pestóval. Menta, lime, ananász, narancs, körte, mangó – mehet bele minden gyümölcs, amit szeretsz.