Így készül a házi édes-savanyú mártás

Aki szereti a keleti ízvilágú ételeket, azoknál bizonyára a nagy kedvencek közé tartozik az édes-savanyú mártás. Ezt is érdemes házilag elkészíteni, mindenféle ízfokozó és káros adalékanyag nélkül, ráadásul az alapreceptet mindenki variálhatja a saját ízlése szerint.

 

Az édes-savanyú mártást a kínai gyors éttermek elterjedése tette igazán népszerűvé, és hamar megjelentek a boltok polcain is az előre gyártott szószok. Pedig házilag sem bonyolult elkészíteni, és milyen kényelmes, ha mindig akad otthon egy-két üveg finom mártás. Remekül illik mindenféle hal- és húsétel mellé, de még a vegetáriánus vagy vegán fogásokat is feldobja a kétféle íz különleges találkozása.

 

Házi édes-savanyú mártás

 

Kétféleképpen is elkészíthető: az egyik verziója az alapmártás, amelyet hidegen is tálalhatsz mártogatósként zöldségek, húsos falatok mellé. A másik verziója vegyes zöldségekkel dúsított, ezt már csak egyszerűen hozzá öntheted az üvegből az elkészült halas, húsos, zöldséges fogásokhoz.

 

A hozzávalók között akad, ami nem alapfelszerelése egy átlagos konyhának, de ma már mindent beszerezhetsz egy nagyobb élelmiszerüzletben vagy ázsiai delikáteszben. Az alapanyagok nem kerülnek sokba, és ha szereted a kínai konyhát, akkor hamar felhasználod ezeket. Arra is adunk tippeket, hogy ha mégsem sikerül beszerezni, mivel helyettesítheted a különféle hozzávalókat.

 

A recept körülbelül 4 adagnyi mártásra szól, ezt többszörözd annyiszor, ahány üveggel szeretnél eltenni belőle.

 

Hozzávalók az alapmártáshoz:

2 evőkanál barna cukor

2 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál kukoricakeményítő

2 evőkanál rizsecet

2 evőkanál szójaszósz

1 dl ananászlé

1 db lime leve

1-1 csipetnyi szegfűszeg, édeskömény, fahéj, szecsuáni bors és csillagánizs

 

Hozzávaló zöldségek:

1 fej vöröshagyma

2 db újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db kaliforniai paprika

1 db sárgarépa

1 db ananász

½ üveg bambuszrügy

 

Elkészítés:

A kukoricakeményítőt keverd el 2 evőkanálnyi vízzel, majd kavard hozzá az összes alapmártáshoz valót. Ideális, ha habverővel dolgozol, így szép simára kikeverheted. Vágd apróra a vöröshagymát, az újhagymát, és az áttört fokhagymával együtt dinszteld meg egy kevés olajon. A sárgarépát és a paprikát nagy lyukú reszelőn reszeld le, vagy szeleteld vékony hosszúkásra, az ananászt kockázd fel apróra. Add hozzá a zöldségeket a dinsztelt hagymához a bambuszrüggyel együtt, majd fedő alatt, egyszer-kétszer átkeverve forrald össze néhány percig. Ezután öntsd rá az elkevert alapmártást, forrald még egyszer össze, és még forrón töltsd tiszta, sterilizáltüvegekbe. Csavard rá jól az üvegekhez való tetőket, azután állítsd fejtetőre, és bugyoláld be jól törölközőbe az üvegeket. Hagyd kihűlni a száraz dunsztban.

 

   


Tippek az édes-savanyú mártáshoz:

 

Ø  Ha nem találsz friss ananászt, konzervet is használhatsz, sőt ananász helyett cukkinival készíthetedel a mártást, ugyanolyan finom lesz.

Ø  A paradicsompüré helyett jobb híján használhatsz ketchupot, a lime helyett citromot, a rizsecet helyett borecetet, a barnacukor helyett nádcukrot, mézet, édesítőt vagy sima porcukrot is.

Ø  Ha az alapmártásba egy-két kanál rizsbort vagy sherryt teszel, még pikánsabb ízhatást kapsz.

Ø  A csípős ízeket kedvelők bátran fűszerezzenek csilipaprikával!

Ø  Nem kell sokáig főzni a zöldségeket, mert az a jó, ha nem főnek szét, hanem ropogósak maradnak az üvegben. A lényeg, hogy kellemesen összeérjenek az ízek.

Ø  Nem találtál bambuszrügyet? Sebaj, anélkül sem lesz panaszod az édes-savanyú mártásra.

Ø  Tálaláskor, az üvegből kiszedve egy kis szezámmag olajjal is meglocsolhatod pluszban a mártást.

 

Mihez tálalhatod az édes-savanyú mártást?

 

Felcsíkozott, sózott, borsozott, olajon pirított csirkével vagy sertéshússal szuper finom lesz, mehet bele egy kis gyömbér is, mert jól harmonizál majd az üvegből ráöntött mártás ízeivel. Ha kókuszolajban pirítod meg a húst, fokozhatod a gasztro élvezetet!

 

A mártást pácként is felhasználhatod: hagyd benne állni a húsdarabokat, és azután pirítsd meg olajban, egészen addig, amíg karamellizálódni nem kezd. Vagy húzd nyársra a bepácolt húsdarabokat, tegyél hozzá még tetszés szerinti zöldségeket, gombát, burgonyát, és süsd meg a nyárson.

 

Ha éppen nem kívánod a húst, vagy vegetáriánus étrendet követsz, bundázott, rántott karfiolhoz vagy egyéb zöldséghez is tálalj egy üvegnyi édes-savanyút! De egyszerűen rá öntheted párolt jázminrizsre, el is készült az ínyenc vacsora.

 

Van olyan rokonod, barátod, akiről tudod, hogy rajong a kínai konyháért?Ajándékozd meg egy üveg házi édes-savanyú mártással!