
4 szuper finom fogás sütőtökből
Elérkezett a sütőtök szezonja, és nemcsak ijesztgetésre faragható. A sütőtökből remek krémleves, pite, rétes, muffin és még kenyér vagy chips is készíthető, édesen és sósan is szuper étel. Ráadásul egyszerűen elrakhatod télire, mutatjuk hogyan, és néhány jól bevált receptet is adunk hozzá.
A halloween kötelező kelléke a sütőtöklámpás, egyre többen díszítik vele a lakást, azt irodát, az óvodai vagy iskolai termeket. A konyhába is érdemes bevinni és ott is marasztalni, mert amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a levestől a desszertig, magas vitamin-, ásványi anyag- és karotintartalma nagyon jó hatással van az egészségre.
Ø C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszeredet, ellenállóbbá tesz a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
Ø Rendszeresen fogyasztva megelőzheti a magas vérnyomást, és csökkentheti is a már magas értékeket.
Ø Szinte a teljes B-vitamin-komplex megtalálható a sütőtökben, ami segíti a stressz csökkentését, oldja a feszültséget, a szorongást, és még a jó alvást is előkészíti.
Ø Romlik a látásod?A sütőtök tele van béta-karotinnal, amely a retina, a szem egészségéhez nélkülözhetetlen A-vitaminná alakul át a szervezetedben.És még a bőrödet is megszépíti.
Ø Lutein és zeaxantin is van benne, amelyek csökkentik az időskori makuladegeneráció kockázatát.
Ø Ideális fogyókúrás étel: rostjai eltelítik a gyomrodat, és 100 grammjában csak 80 kalória van. Mivel közel 90%-a víz, ezért remekül hidratál is.
Ø Férfiak számára különösen hasznos lehet a sütőtök, mert a tökmagolaj kiemelten védi a prosztatát, megelőzheti a megnagyobbodást, enyhíti a már kialakult kellemetlen tüneteket.
Hogyan rakd el télire a sütőtököt?
A sütőtököt csakúgy, mint más gyümölcsöt, zöldséget,elteheted pürének, lekvárnak, befőttnek és savanyúságnak is. A babáktól a nagyszülőkig minden korosztály megtalálja majd a maga kedvencét.
Sütőtöklekvár
Süsd meg a tököt, válaszd le a héjáról, és darabold kis kockákra. Adj hozzá cukrot vagy mézet, egy kis citromlevet, ízesítheted fahéjjal, gyömbérrel. Nem kell sokáig főznöd, és ha kicsit zselésebben szereted, pektint is keverhetsz hozzá. Ha megpuhult, turmixold össze, és még forrón töltsd üvegekbe, zárd le fedőkkel, fordítsd lefelé, és törölközőbe bugyolálva hagyd kihűlni a dunsztban.
Babatipp: Fűszerezés nélkül, almával dúsítva a babáknak is szuper bébiétel lesz belőle!Kis üvegekben tedd el, így praktikus lesz adagolni.
Karácsonyi tipp: Remek ajándék lehet az ünnepekre, ha mézeskalácsos ízt adsz a lekvárnak. Tegyél bele még egy kis csillagánizst, szegfűszeget, szegfűborsot, szerecsendiót, de édeskömény vagy kardamom is mehet hozzá. Az üvegekhez csatolhatod a sütőtöklekvárod receptjét!
A levestől a desszertig
Rengeteg étel elkészítéséhez felhasználhatod a sütőtököt, akár fő alapanyagként, akár ízesítőként, dúsítóként. Íme a legkedveltebb fogások:
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök
1 db vöröshagyma
1 db nagyobb krumpli
1 db sárgarépa
1 db alma
1 gerezd fokhagyma
4 dkg vaj
0,5 liter alaplé
só, bors, fahéj
Elkészítés:
A vajon pirítsd meg a felaprított vöröshagymát és a fokhagymát, szórd meg egy kis fahéjjal. Add hozzá a feldarabolt zöldségeket és a sütőtököt, vagy bonts fel egy üveggel a kamrából. Öntsd fel alaplével, sózd, borsozd. Ha kell, egy kis vízzel még meglocsolhatod. Főzd puhára 20-30 perc alatt, majd turmixold át botmixerrel. Csatos üvegben, pirított tökmaggal máris tálalhatod, de a tejföl vagy a tejszín is illik hozzá.
Rántott sütőtök
Nemcsak a húst, a halat vagy a sajtot ránthatod ki, a sütőtök is nagyszerű bepanírozva. Ha ételérzékenység vagy fogyókúra miatt nem akarsz hagyományos lisztet, zsemlemorzsát használni, válassz mandulalisztet, zablisztet vagy lenmaglisztet. A panírba tegyél szezámmagot is, attól lesz igazán remek.
Az ősz slágere: sütőtökös chutney
A chutney (csatni) indiai eredetű étel, gyümölcsökből és zöldségekből készül, erős fűszerezéssel. Nem érdemes kis adagot készítened belőle, mert hamar elfogy. Hidegen is nagyon finom, ezért készíts elő sok üveget, mert az egyik legjobb vendégváró és gasztro ajándék!
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
3 db alma
1 csilipaprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 szelet gyömbér
40dkg barnacukor
0,5 dl almaecet
½ citrom leve
só, csillagánizs, koriander, fahéj, mustármag
Elkészítés:
Kockázd fel a sütőtököt (vagy vegyél elő egy-két üvegnyit a kamrából). A cukor felét karamellizáld, add hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, almát, szeletelt gyömbért és az ecetet, majd fűszerezd meg. Keverd hozzá a sütőtököt, locsold meg citromlével, és alacsony hőfokon főzd puhádra kb. fél óra alatt. Még forrón kanalazd bele sterilizált befőttesüvegekbe, fordítsd fejtetőre, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Lusta asszony sütőtökös rétese
Kezdő háziasszonyok kedvenc rétese, mert a tésztát se gyúrni, se keverni nem kell, a sütemény elronthatatlan, viszont nagyon finom.
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg sütőtök
25 dkg túró
20 dkg porcukor
10 dkg darált mák
10 dkg vaj
3 dl tej
3 db tojás
10 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom
fél zacskó sütőpor
csipet só
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a lisztet, a porcukrot, a sütőport egy csipet sóval. Egy tepsit kenj ki a vaj felével, szórd bele a lisztes keverék felét. Morzsold rá a túrót, a mazsolát, a reszelt sütőtököt (vagy egy üvegnyit abból, amit elraktál), szórd meg vaníliás cukorral,mákkal, és reszeld rá a citrom héját is. Erre terítsd a lisztes keverék másik felét, és öntsd le a tojással simára kevert tejjel. A tetejére kerüljön rá a maradék vaj. Előmelegített sütőben 220 fokon süsd 5 percig, majd 150 fokon 30 percig, míg szép piros nem lesz.