4 tipp, hogy mit készíts a bodzából

 

Kinyílt az illatos bodza, szedj minél többet belőle! Mert nemcsak szörpöt készíthetsz a bodzából: süthetsz palacsintát, fánkot, muffint, tiramisut, főzhetsz levest, kocsonyát, zselét, ízesítheted a fagyit, a koktélt, a bólét, sőt még bodzapezsgővel is koccinthatsz. Íme a kedvenc 4 bodzás tippünk:

 

Miért jó a bodza, azon túl, hogy finom?

 

A bodza tele van immunerősítő C-vitaminnal, szem- és bőrvédő A-vitaminnal, stresszcsökkentő B-vitaminokkal. Értékes növényi immunanyagokat, flavonoidokat is tartalmaz. Ezek olyan természetes festékanyagok, amelyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal szemben. Fogyasztásuk az emberi szervezet számára is hasznos, mert ugyanúgy védelmet nyújtanak a káros vírusok, baktérium ellen, óvják a szívet, az érrendszert, a májat, és még a tumorok kialakulásának kockázatát is csökkentik.

 

A bodza segíthet megfázás, influenza idején, kezeli az ízületi problémákat, a reumás panaszokat, az ödémákat. Tisztítja, erősíti az ereket, leviszi a magas vérnyomást, javítja az emésztést, enyhíti az allergiás tüneteket, még a bőrt is feszesen, rugalmasan tartja. És persze nagyon finom!

 

1. A nagy kedvenc, a bodzaszörp

 

A szörp készítéséhez olyan bokrokról gyűjtsd össze a hozzávalót, amelyek nem forgalmasan helyen nyílnak, mert azokon már sok a por és egyéb káros anyag. A virágokat az elágazások tövénél vágd le, és jól szellőző kosárba tedd, ne zacskóba, mert abban hamar bepállik. A megfelelő üvegek beszerzéséről se feledkezz meg.

 

Bodzaszörp recept

 

Hozzávalók:

kb. 40 bodzavirág

3 db citrom

1 kg cukor

1 tk citromsav

víz

 

Elkészítés:

Tisztítsd meg a virágokat, szedd le a vastagabb szárrészeket. Tedd bele egy nagy tálba, hozzá a karikákra vágott citromokat, és öntsd fel úgy másfél liter vízzel. Takard le konyharuhával, pihentesd legalább egy éjszakán át.

 

Pihentetés után szűrd le. Forrald össze az 1 kg cukrot 1 liter vízzel, ehhez öntsd a leszűrt bodzalevet. Melegítsd forrásig, keverd bele a citromsavat. Ezután töltsd át sterilizált üvegekbe, csavard rájuk a kupakokat, és állítsd fejtetőre úgy 5-10 percre. Tedd az üvegeket egymás mellé, bugyoláld törölközőbe vagy takaróba, és a dunsztban hagyd kihűlni.

 


Tippek:

 

·         Minden eszköz, amit használsz (üveg, fakanál, tölcsér stb.) legyen tiszta, kiforrázott, csíramentes.

·         A szörpöt készítheted cukor helyett mézzel vagy édesítővel is. Az arányokon is bátran változtathatsz.

·         Az üvegek mellett tegyél egy kis szörpöt a jégkocka tartóba is, nyáron mennyei hűsítő lesz belőle.

·         Fogyasztáskor felturbózhatod a bodzaszörpöt mentalevelekkel, citromfűvel.

·         Remek bólét keverhetsz belőle a gyerekeknek, adj hozzá sok gyümölcsöt, például epret, almát, ananászt, zöld citromot.

·         Nemcsak a bodza virágából, a terméséből is főzhetsz szörpöt.

 

2. Menő a bodzazselé!

 

Persze a lekvár is szuper jó bodzából, de ne hagyd ki a zselét. Egyszerű elkészíteni, önmagában is finom csemege, el is teheted üvegekben, és rengeteg mindenhez felhasználhatod. Fagylaltkehelyhez, krémdesszerthez, süteményekhez, tortához, müzlihez, tejberizshez, vagy egyszerűen vajas kenyérre, puha kalácsra kenheted.

 

Ugyanúgy, mint a szörpnél, áztasd a bodzavirágokat egy éjszakán át, majd a levét forrald a cukorral, citrommal, és mielőtt leveszed a tűzről, adj hozzá egy kis almapektint. Még forrón töltsd tiszta befőttesüvegekbe, zárd le, és hűtsd ki dunsztban.

 

          


3. Variációk bodzapalacsintára

 

Bodzás palacsinta: A hagyományos palacsintatésztába közvetlenül sütés előtt keverj megmosott, leszedegetett bodzavirágokat. A megszokott módon süsd ki a palacsintákat. Háromszög alakúra hajtogatva, porcukorral megszórva vagy lekvárral ízesítheted, de előveheted az üvegbe eltett bodzazselét, és azzal is megtöltheted.

 

Palacsintás bodza:Készíts sűrűbb palacsintatésztát, mártsd bele a bodzavirágokat a száruknál fogva, majd forró olajban süsd aranybarnára. A felesleges olajat papírtörlővel felitathatod. Porcukorral, fahéjjal megszórva tálald.


 


4. Bodzafánk – akár sütőben is megsütheted

 

A farsang után sem kell fánk nélkül maradnod, bodzából is süthetsz! Itt is ügyelj arra, hogy a felhasznált bodzavirágokat tiszta helyről szerezd be, és alaposan tisztítsd meg felhasználás előtt.

 

Bodzafánk recept

 

Hozzávalók:

10 nagy bodzavirág

3 dl tej

3 dkg élesztő

50 dkg liszt

5 evőkanál cukor

5 dkg vaj

2 tojássárgája

csipetnyi só

 

Elkészítés:

A meglangyosított tejben egy evőkanálnyi cukorral futtasd fel az élesztőt, add hozzá a lisztet, az olvasztott vajat, a maradék cukrot, a tojássárgákat és a sót. Jól dolgozd össze, azután keverd bele a tiszta bodzavirágokat. Takard le, keleszd a duplájára. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, szaggasd formára, és forró olajban süsd meg mindkét oldalát.

 

Sütőben:

Kerek kis golyókat formázva a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsiben is kisütheted a fánkokat. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tedd 15-20 percre.

 

Ha elkészültek a fánkok, elő a szörpösüvegekkel, befőttesüvegekkel! Add meg a teljes bodzaélményt: öntsd le a fánkot egy kis bodzaszörppel vagy tálalj mellé bodzazselét.