8 dolog, amit jó tudni az őszibarackról

 

Nem kérdés, hogy a nyár és az ősz egyik favorit gyümölcse az őszibarack. Érdemes belőle minél többet fogyasztani, és eltenni belőle télre is, mert a levestől a salátákon és sült húsokon át a palacsintáig sok mindenhez felhasználható, ráadásul szuper a hatása.Erősít, fiatalít, jókedvre derít. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet és felhasználási lehetőséget az őszibarackról.

 

1. Jó, ha szőrös!

 

Bár sokan inkább a sima barackot választják, a rajta lévő szőr több szempontból is nagyon hasznos. Bent tartja a nedvességet, megakadályozza, hogy kiszáradjon a gyümölcs. A káros külső hatásoktól is megvédi a barackot, annak is elejét veszi, hogy egy nagy eső kárt tegyen benne. Azonban, ha a héja már kívülről is megrepedt, nem érdemes megvenni vagy felhasználni, mert nagy valószínűséggel a gyümölcsbe jutó nedvesség már penészessé tette.

 

2. Édes, mégis büntetlenül habzsolható.

 

Az őszibarack alacsony kalóriatartalmú: 100 grammjában mindössze 40 kalória van. Akkor sem kell lemondanod róla, ha éppen fogyókúrázol. Finom, diétás desszert készíthető belőle,például natúr joghurtba, túróba keverve, vagy pürésítve, lefagyasztva házi pálcikás jégkrémként.

 

3. Immunerősítő, ránctalanító és stresszcsökkentő hatású.

 

Az őszibarackban sok C-vitamin található, ráadásul olyan növényi vegyületek kíséretében, amelyek nagyban segítik a vitamin felszívódását és hasznosulását. A C-vitamin erősíti az immunrendszeredet, és fokozza a természetes kollagénképződést,ezzel megőrzi bőröd feszességét hosszú távon is. Cinktartalma erősíti a hajszálakat, és rendbe teszi a repedező körmöket, B-vitaminjai pedig oldják a stresszt, és javítják a hangulatodat.

 

4. A befőttek között viszi a prímet!

 

Ideje, hogy feltöltsd vele a kamrapolcot télire. Mennyei krémlevesek főhetnek és piték sülhetnek majd belőle, de húsok mellé is bedobhatod a tepsibe. Ha szép, egészséges gyümölcsöket válogatsz össze, alaposan elmosod és sterilizálod az üvegeket, az őszibarackbefőtt tartósítószer nélkül sem fog megromlani.

 

Hozzávalók:

5 kg őszibarack

80 dkg cukor (lehet édesítő is)

1 citrom

3 liter víz

 

Elkészítés:

A barackokat mosd meg, vágd félbe, és magozd ki. Ha nehezen jön le a héjuk, mártsd egy pillanatra forrásban lévő vízbe, akkor könnyen lehúzhatod. Önts a barackokra annyi vizet, amennyi éppen ellepi őket, facsard rájuk a citrom levét, és hagyd egy kicsit ázni. Így később sem barnulnak meg a gyümölcsök. Ezután mehetnek bele a steril üvegekbe.

 

A megmaradt citromos vizet forrald fel a cukorral, és töltsd bele az üvegekbe. A szirup lepje el teljesen a barackokat!Zárd le az üvegeketa tetőkkel, állítsd bele egy nagy lábosba vagy tepsibe, öntsd fel háromnegyed részig vízzel, és gyöngyözve gőzöld fél órán át. Hagy kihűlni az üvegeket a vízben, majd mehetnek is a kamra polcára.

 



5. Készíthetsz házi ivólevet, szörpöt, smoothie-t.

 

Elő a szörpösüvegekkel! Az őszibarackos ivólét házilag is egyszerűen elkészítheted. Pürésítsd a barack húsát, vízzel, cukorral, citrommal főzd fel, és még forrón töltsd bele az üvegekbe. Száraz dunsztban hagyd kihűlni. Több üvegnyi bársonyos napfény költözhet a konyhaszekrényedbe, mindenféle mesterséges, káros összetevő nélkül.

 

6. Nemcsak a sárgabaracklekvár a nyerő.

 

Az őszibaracklekvár isteni lesz fánk mellé, palacsintába vagy vajas kenyérre. Fontos, hogy a befőttesüvegeket tökéletesen csírátlanítsd, mert ha tartósítószer nélkül főzöd a lekvárt, könnyen megromlik, ha az üvegeid nem kellőek tiszták. Főzd ki az üvegeket is! Megnyomódott, erjedésnek indult gyümölcsöt ne használj fel, és a kész lekvárokat tárold sötét helyen, akkor a színük is sokáig szép marad.

 

A lekvárt ízesítheted vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel vagy levendulával is, de ezek nélkül is nagyon finom lesz.

 


7. Koccints őszibarackkal!

 

Az őszibarackpálinka a ritkaságok közé tartozik, igazi ínyencség. Ha magad főzöd, inkább a kései fajtákat használd fel, és a már teljesen éretteket, mert ezek aromája intenzívebb, és több cukrot tartalmaznak. Több fajta őszibarackot is keverhetsz, remek illat árad majd ki a pálinkásüvegekből.

Ha a pezsgőt vagy a proseccót jobban szereted, akkor keverj belőle Bellini-koktélt őszibarackkal!

 

8. A legkisebbek is nagyon szeretik.

 

Persze meg is vásárolhatod, de aházi bébiételek mégiscsak egészségesebben, változatosabban és ízletesebben készíthetők el. Pontosan tudni fogod, hogy milyen minőségű gyümölcs került a bébiételbe, és mi nem került bele. Például színezőanyag, tartósító, állományjavító, cukor vagy só. Már 4-6 hónapos kortól adhatsz a picinek szűrt őszibaracklét vagy barackpürét. Nyersen, pürésítve tedd a steril üvegekbe, és dunsztold!