Melyik a legfinomabb lecsó?

 

A lecsó a nyár kihagyhatatlan, klasszikus fogása.Nagyon egyszerű elkészíteni, és még el is lehet tenni télire.Ahány ház, annyi lecsó, mindenkinek megvan a saját tuti receptje, mitől lesz igazán finom. Nézzük, hogyan is készülhet ez az egyszerű, de nagyszerű egytálétel, és milyen bevált praktikákkal, titkos hozzávalókkal lehet felturbózni.

 

Csapjunk a lecsóba!

 

Krúdy Gyula szerint nyáron paprikát és paradicsomot, télen pedig lecsót kell enni. Persze ahhoz, hogy télen is lecsózhassál, most kell befőznöd, amíg friss, zamatos zöldségekből teheted. Jó sok üveggel! A lecsó szerencsés módon azon ételek közé tartozik, amelyet akkor is fogyaszthatsz, ha vega vagy, vegetáriánus vagy nagy húsevő.Főzheted szabad tűzön bográcsban, a konyhában serpenyőben vagy fazékban, cserépedényben a kemencében, de akár a sütőben is tepsiben vagyüvegben dunsztolva.

 

Mi az, ami mindenképpen kell a lecsóhoz?

 

ü  egy rész vöröshagyma

ü  két rész érett paradicsom

ü  négy rész roppanós paprika

ü  só, bors

ü  zsiradék

 

Van, aki olajjal készíti a lecsót, mások szentségtörésnek tartják ezt, és ragaszkodnak a szalonnához. Ugyanígy megosztó, hogy a paradicsom héjastól vagy pucéran kerüljön bele. A paprika előtt vagy után. A hagyma kockázva, csíkozva vagy karikázva. Legyen csípős vagy inkább édeskés? Ropogós vagy tocsogós? No és mi lesz a pirospaprikával meg a fokhagymával?

 

Tippek és bevált praktikák, hogy még finomabb legyen a lecsód:

 

·         Miután a hagymát üvegesre pároltad, és hozzáadtad a paprikát, várj a sóval, mert a só kivonja a paprika levét, és szottyadt lesz.

·         A hosszában vágott hagyma és paprika jobban megőrzi a tartását.

·         A paprikát pár percig kapasd nagyobb lángon, hogy mindenhol átjárja a hagymás zsiradék.

·         A lángot azután ne felejtsd el levenni, mert a lecsó lassú tűzön, időnként kevergetve vagy rázogatva lesz tökéletes.

·         Ha kolbászt is teszel bele, annak kell úgy 15 perc, hogy az ízeigazán érvényesülhessen, a paprika után pár perccel karikázhatod is a fazékba.A füstölt kolbásztazonban inkább csak a végefelé tedd bele, mert megkeményedik, ha sokáig főzöd.

·         Csípősen szereted a lecsót? Már az elején menjen bele a bogyiszlói, ne csak utólag! Kiváló ízkontrasztot ad hozzá egy kis citrom vagy narancslé.

·         Hámozás előtt mártsd rövid időre forró vízbe, majd hidegbe a paradicsomokat, így gyorsan leránthatod a héjukat.

·         A paradicsomot akkor add a lecsóhoz, amikor a paprika már kicsit összeesett.

·         A só és a bors, no meg a pirospaprika mellé egy teáskanálnyi cukor és pár gerezd fokhagyma is mehet a lecsóba.

·         A kacsazsírt is próbáld ki, még finomabb lesz tőle! Vagy egy kis vörösborral locsold meg.

·         A lecsó akkor van kész, amikor már szétesett a paradicsom, de még nem szószos állagú.

 

Töltsd meg az üvegeket!

 

Lecsóból nem érdemes kis adagokat főznöd, ezért készíts elő minél többüveget. Az alapanyagokat akár egyenként megfőzheted, és a végén keverheted el az üvegekben, de elrakhatsz „fehér lecsót”, paradicsom nélkül. Próbálj ki pár adagot leturmixolva is, isteni lesz majd hidegen vajas kenyérhez vagy pirítóshoz!

 

Miután levetted a tűzről a lecsót, töltsd meg rögtön a csírátlanított, sterilizáltüvegeket. Csavard rá a tetejüket, és szárazdunsztban, törölközőkbe bugyolálva hagyd kihűlni.


                


Variációk lecsóra, hogy mindenki megtalálja a kedvencét:

 

Vegán lecsó

A vegánok is feldobhatják az alap lecsót: mehet bele cukkini, padlizsán, tök, gomba, krumpli, sőt még bab és zöldbab is.Fűszerek közül érdemes kipróbálnod a kaprot, a köményt, a kakukkfüvet. A babnál és a gombánál azonban ügyelj arra, hogy legyen előbb puhára főzve, úgy kerüljön bele a lecsóba. Olaszosra is veheted a figurát: tegyél bele kaliforniai paprikát, fokhagymát, zellert, ízesítsd borecettel és bazsalikommal.

 

Vegetáriánus lecsó

Ha vegetáriánus vagy, tojásos, tejfölös vagy rizses lecsó is közül is választhatsz.

Pár tojást habarj el egy tálban, és add hozzá a lecsóhoz. Kavargasd, míg megsül benne a tojás! De fordítva is csinálhatod: a kész lecsót halmozd a kész tojásrántottára.
A tejfölöst próbálnád ki? A szokásos módon elkészített lecsóhoz adj egy kis zsíros tejfölt. Vagy soványat, ha diétázol.
A rizses lecsóhoz pedig 10 perccel az elkészülte előtt add hozzá a rizst, a szaftjában megfő finomra. (A rizst tarhonyára is cserélheted.)

 

Húsimádó lecsó

Milyen hús illik a lecsóba?Alecsókolbász, a virsli, a debreceni, a csabai, a gyulai, a sertéscomb, a csirkemell;szinte bármi, amit egy húsimádó megkíván. Ha nem szereted túl zsírosan a lecsót, akolbászféléket megpiríthatod előzőleg serpenyőben, akkor kiolvad belőlük a zsírjava.

 

A lecsót eheted önmagában, friss, ropogós héjú kenyérrel, megszórhatod sajttal, tálalhatod húsok mellé, ha nagy ínyenc vagy, akkor még túrós csuszához is ajánljuk. Jó étvágyat!