A gyümölcsteák sztárja: a sült tea

 

A hideg téli estéken jól felmelegít, a nyári forróságban kiváló hűsítő ital, ráadásként a koktélpartik nagy kedvence. A sült tea egyre nagyobb teret hódít, a lekvárok, befőttek, lecsók és savanyúságok mellett feltétlenül tegyél el néhány üveggel belőle! Egyszerű elkészíteni, és megfelelő fűszerezéssel tökéletes karácsonyi gasztro ajándék is lehet.

 

Mi is az a sült tea?

 

A sült tea egy gyümölcskoncentrátum, amelyet fűszerezve, édesítve a sütőben kell elkészíteni, majd üvegekbe dunsztolni, és eltenni, csakúgy, mint a lekvárokat. Sütés során a gyümölcsök különleges ízkaraktert vesznek fel,az elkészített teának utánozhatatlan zamatot adnak!

 

A házi sült tea nagy erénye, hogy nem tartalmaz tartósítószert, ízfokozót, sem mesterséges színezéket. A gyümölcsön és fűszereken túl kerülhet bele még aloe vera, homoktövis, bodza, sütőtök vagy gyömbér, így még egészségesebb lesz.

 

A gyümölcsök erejével

 

Miért fontos, hogy rendszeresen egyél gyümölcsöt? Íme 5 ok:

 

1.       A gyümölcsök számos értékes vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, természetes és könnyen felszívódó, jól hasznosuló formában.

2.       Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek megkötik azokat a káros szabad gyököket, amelyek gyulladásokat, betegségeket okoznak, például szívpanaszokat, érelmeszesedést, daganatokat, szürke hályogot.

3.       Flavonoid- és karotintartalmuk mint egy óriási napszemüveg, védelmet nyújt a káros sugárzástól a bőr és a szem számára is!

4.       Élelmi rostjaik egészségesen tartják a bélrendszert, amely így nemcsak a közérzetre hat remekül, de sok betegség megelőzésében is szerepet játszik.

5.       A legtöbb gyümölcs alacsony kalóriatartalmú, ám sok folyadékot tartalmaz, és hamar eltelíti a gyomrot, segít leadni a felesleges kilókat, vagy megtartani az ideális testsúlyt.

 


Sült tea alaprecept

 

A sült teához használhatsz szinte bármilyen friss idénygyümölcsöt és fagyasztott gyümölcsöt is. Nagyon finom lesz almából, körtéből, eperből, narancsból, banánból, fügéből, szilvából, és persze a bogyós gyümölcsöket, a málnát, szedret, ribizlit, áfonyát se hagyd ki. Készíthetsz akár csak egy-egy gyümölcsből sült teát, vagy párosíthatod az ízeket, de ha sokféle gyümölcsöt keversz össze, akkor is remek ízeket nyerhetsz.

 

Hozzávalók:

 

2 kg gyümölcs

50 dkg cukor (vagy méz, édesítőszer)

1 db citrom

1 rúd vanília (vagy vaníliás cukor)

fahéj, szegfűszeg

üvegek

 

Elkészítés:

 

A gyümölcsöket alaposan mosd meg, a nagyobb darabokat aprítsd fel, majd az egészet terítsd egy tepsibe. Add hozzá a cukrot és a fűszereket, reszeld rá a citrom héját, csavard bele a levét. Óvatosan keverd át, majd 180 fokon süsd 30 percig. Ezután forgasd át újra, és süsd újabb 20 percen át. Még forrón töltsd bele sterilizált befőttesüvegekbe!Csavard rád a tetőket, állítsd fejtetőre az üvegeket, takard be jól törölközővel vagy pléddel, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.

 



Tippek a sült teához:

 

·         A cukrot karamellizálhatod is, mielőtt a gyümölcsökhöz hozzáadod, karakteresebb lesz az íze.

·         Sőt teljesen el is hagyhatod a cukrot, nem kell az üvegekbe, elég, ha majd a kész teát édesíted saját ízlésed szerint.

·         A fűszerezésnél is hagyatkozz bátran az egyéni ízlésedre: a menta,a citromfű, a kardamom, a szegfűbors, a csillagánizs például remekül illik a sült teához, de akár forralt boros vagy mézeskalácsos fűszer keveréket is használhatsz.

·         Az üvegekre ragaszthatsz gyümölcsös matricákat, feliratos címkéket, nagyon látványos ajándék lesz belőle. Mellékelheted is a receptedet kis szalagra fűzve!

 

A tea elkészítése

 

Forró italként szervírozva csak tegyél az üvegből egy-két kanálnyit egy bögrébe, és öntsd fel forró vízzel. Hagyd állni pár percet, utána szürcsölheted is. A bögre alján megbújó finom sült gyümölcsöket kanalazd ki a végén!

 

Hideg frissítőként nyáron különösen jól fog esni a sült tea, a forró víz helyett hideggel öntsd fel. Jeget vagy jégkását is tehetsz bele, a hangulat fokozásához pedig díszítsd a poharat gyümölcsgerezdekkel, mentalevelekkel.

 

Koktélként alapanyagául igazán pikáns lesz; egy kis prosecco, pezsgő, vodka vagy likőr, néhány kanál sült tea az üvegből, és máris indulhat a buli! Persze alkoholmentes változatban is mixelheted, így az absztinensek sem maradnak ki az élvezetből.

 

Tejjel felöntve hidegen és melegen is fogyaszthatod a sült teát, a gyerekek különösen szeretik a gyümölcsös turmixokat.

 

Desszertként fagylaltok, öntetek, mártások elkészítéséhez is tökéletes.A rizskoch, a piskóta mennyei lesz vele, ne maradjon ki a tejberizs sem, igazán különleges lesz a gyümölcsös sült teával.

 

Köretként sült tea? Bonts fel egy üveggel, próbáld ki sült húsok, pecsenyék vagy rántott sajt mellé, nem lesz többé kérdés!