A legfinomabb narancslekvár

 

A téli hónapokban is bőven van mit befőzni,készítsd el te is a legfinomabb narancslekvárt! A recept igen egyszerű, a végeredmény pedig isteni lesz. A narancslekvárt nemcsak süteménybe, tortába vagy palacsintába kenheted, de érett camembert, libamáj és többféle sült mellé is remekül passzol.

 

A narancs nem csupán C-vitamin-bomba

 

Ø  A tablettában elfogyasztott C-vitamin közel sem olyan hatékony, mint a természetes forrású, gyümölcsben lévő. A narancs vitaminjainak felszívódását és hasznosulását is megtöbbszörözhetik különleges növényi immunanyagai, a flavonoidok.

Ø  A narancs antioxidánsai megnövelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, megkötik a gyulladást, betegségeket okozó szabad gyököket.

Ø  Sok B-vitamin is van benne, amelyek védik az idegrendszert, csökkentik a stresszt, javítják a hangulatot, és még a bőrt, a hajat, a körmöket is táplálják.

Ø  A narancs hatóanyagai segítik a kollagéntermelést, ezzel fiatalosan tartják a bőrt, erősítik az ízületeket, a porcokat.

Ø  A benne található heszperidinés kálium csökkenti a magas vérnyomást, megelőzheti a szív- és érbetegségeket, az infarktust, az agyvérzést.

Ø  Értékes rostjai, a pektinek egészségesen tartják az emésztést, tisztítják a bélfalakat, és megakadályozhatják a káros koleszterin lerakódását az érfalakban.

Ø  Azok számára is kiemelten hasznos gyümölcs, akiknek romlik a látásuk, mert lutein tartalma lassítja a korral összefüggő látásromlást, és megelőzheti az időskori szembetegségeket.

 

   


Házi narancslekvár

 

Narancslekvárt készíteni nagyon egyszerű. Csak arra kell ügyelni, hogy mivel a narancs húsa savanykás, a héja pedig kesernyés, az arányokat jól el kell találni, és viszonylag sok cukrot (vagy egyéb édesítőt) használni. Igen, a lekvárba nemcsak a gyümölcshús kerül bele, hanem a narancs héja is!

 

Hozzávalók:

3 kg narancs

1 kg cukor

3 dl víz

befőttesüvegek

 

Elkészítés:

Alaposan mosd meg a narancsokat, vágd le a két végüket, majd darabold fel vékony szeletekre, héjastul. Távolítsd el a magokat, borítsd rá a cukrot, és keverd jól össze. Ha van időd, egy-két órát hagyd állni a cukros gyümölcskeveréket. Azután kezd el főzni egy lábasban, gyakran kevergesd meg, le ne égjen. Mintegy 30 perc alatt meg is főhet a lekvár! Akkor lesz készen, amikor a narancs héja szinte már átlátszóvá válik. Még forrón töltsd a lekvárt tiszta befőttesüvegekbe, csavard rá a tetőket, és dunsztban hagyd kihűlni.

 



Tippek a legfinomabb narancslekvárhoz:

 

·         Az a legjobb, ha kezeletlen héjú bionarancsot vásárolsz a lekvárhoz.

·         A héjon lévő viaszos bevonattól, vegyszerektől úgy tudod alaposan megtisztítani a narancsot, ha beáztatod forró vízbe, majd hidegbe, és ezt néhányszor megismétled.

·         A lekvárt botmixerrel pürésítheted is krémes állagúra, mielőtt az üvegekbe töltöd, de ha úgy jobban szereted, hagyhatod darabosan.

·         A narancsokhoz hozzáadhatsz egy citromot is, szintén a héjával együtt, vagy dúsíthatod almával, grapefruittal, lime-al, sütőtökkel, sárgarépával.

·         Ha nem szereted annyira a narancsra jellemző kesernyés-fanyar ízt, akkor főzés előtt szedd gerezdekre, és pucold meg a fehér hártyáktól.

·         Nem baj, ha a magok benne maradnak, pektintartalmuk jól zselésíti majd a lekvárt. A főzés végén is kiszedheted a magokat.

·         A hagyományos kristálycukrot helyettesítheted barna cukorral, kókuszcukorral, szteviával, a diétádnak megfelelően.

·         Ha fűszereznéd a lekvárt, akkor a gyömbér, a rozmaring, a szegfűszeg, a csillagánizs és a fahéj nagyszerűen illik hozzá.

 

Hogyan tartósítsd a narancslekvárt?

 

A legegyszerűbb és legegészségesebb módja a lekvár tartósításának a dunsztolás. A dunsztolás lényege, hogy az üveget és a beletöltött lekvárt olyan magas hőmérsékletnek tedd ki, amennyitől a romlást okozó baktériumok és egyéb mikroorganizmusok jelentős része elpusztul. Ezzel jócskán megnövelheted a házi lekvárod eltarthatósági idejét.

 

Tehát nem kell a lekvárhoz tartósítószer, csak sterilizált üvegek. Főzd ki az üvegeket és a hozzájuk tartozó fedőket is! Ügyelj arra, hogy a már steril üvegeket ne fogdosd össze belül, a felső pereménél sem. Ha még forrón az üvegekbe töltöd a lekvárt, maga a hő fogja tartósítani. Ehhez azonban fontos, hogy minél lassabban hűljenek ki az üvegek. Törölközővel, pléddel bugyoláld jól be, és várd meg, amíg szép lassan lehűlnek, utána mehetnek is az üvegek a kamra polcára.

 

Néhány üveget címkézz fel, köss át színes szalaggal, szuper és egyedi ajándék lesz bármilyen alkalomra!