
A legjobb karácsonyi italok koccintásra és ajándékozásra
Amikor karácsonykor összegyűlik a család, jönnek a rokonok, beugranak a barátok, és a munkahelyen is zajlik az év végi ünnepség, nemcsak a tányérokat kell megtölteni finom ételekkel. A poharak se maradjanak üresen, szükség lesz vendégváró italokra!
Kiválogattuk azokat a hagyományos és különleges karácsonyi italokat, amelyek növelik az ünnep hangulatát, és kiváltképp jól esnek a téli hidegben. Érdemes közülük párat kiválasztani, és házilag elkészíteni, mert nemcsak finomabbak lesznek a bolti változatnál, de megfelelő üvegekben látványos és egyedi ajándékká válhatnak.
Adventi tojáslikőr
A tojáslikőr igazi kényeztető ital, krémes, édes csemege. Nem bonyolult megfőzni, nem kell hozzá semmilyen speciális alapanyag, és nem is kell a konyhában órákig álldogálni. De már az adventi időszakban jó, ha elkészíted, mert így karácsonyra pont jól összeérnek az ízek az üvegben.Nagy sikert arathatsz vele az ünnepi asztalnál!
1 liter tojáslikőrhöz keverj össze 5 tojássárgáját 25 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és ½ liter tejjel. Gőz felett sűrítsd be, majd mehet hozzá egy kis habtejszín is. Miután kissé kihűlt, adj hozzá 2-3 dl fehér rumot vagy vodkát. Töltsd tiszta üvegekbe, és fogyasztásig tartsd a hűtőben.
Tipp: Dekorüvegbe töltve remek ajándék lesz a tojáslikőr, ha pedig laktózérzékeny rokonnak, ismerősnek készítenél, növényi tejjel, tejszínnel is kiválthatod a hagyományos tejet. Persze nem lesz ugyanolyan, mint az eredeti, de az ünnepi tojáslikőr-élmény megmarad.
Jól átmelegít a forralt bor
A hideg téli esték és karácsonyi ölelkezések legkedveltebb itala. Forralt bort vörös és fehér borból is készíthetsz.Használhatsz hozzá bolti fűszer keveréket, de a legjobb, ha te magad válogatod össze, és saját ízlésed szerint variálod a fűszereket.
Milyen fűszerek illenek a forralt borhoz?
Gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, csillagánizs, vanília. Gyümölcsökből kerülhet bele citrom, narancs és alma is.
A pincédben őrzöd a finom házi borodat? Akkor ne hagyd ki a lehetőséget, hogy büszkélkedhess vele! Díszes karácsonyi üvegbe töltve nyújthatod át, és még mellékelheted is hozzá a saját forralt boros receptedet.
Nagy siker a Raffaello likőr
Igazi ünnepi desszert, csak éppen folyékony formában. Ha kihagyod a receptből az alkoholt, akkor a gyerekek is ihatják, imádni fogják!
Hozzávalók:
15 db Raffaello-golyó
7 dkg cukor
3 dl tej
3 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
2 dl vodka
Elkészítés:
A Raffaello-golyókat tedd egy éjszakára a mélyhűtőbe. Másnap aprítógéppel törd porrá, egy lábasban a tejjel és a cukrokkal együtt, folyamatos keverés közben, közepes lángon melegítsd kb. 5 percig. Add hozzá a tejszínt és a vodkát, egy-két percig főzd még össze, azután töltsd át üvegekbe. Miután kihűlt, tedd a hűtőbe.Kösd át az üveget piros masnival, menő gasztro ajándék lesz!
Tipp: Ha üvegbe töltés előtt leszűröd a likőrt, nem fog túlságosan belesűrűsödni.
Azoknak, akik a fanyar ízeket szeretik: limoncello
Sokan nem szeretik a túl édes italokat, ők igazán értékelni fogják a limoncello zamatát, sütemények mellé is nagyon passzol. Csak sok tiszta citromhéj és vodka kell hozzá, jól záródó üvegben pihenjenek együtt néhány hétig. Azután szűrd le, cukor és víz keverékéből főzz szirupot; nyakon öntve máris kész a frissítő ünnepi ital. Gyönyörűen mutat majd a formás üvegekben, pezsgővel is keverheted!
Tipp: Készíts nagyobb mennyiséget, mert nemcsak a karácsonyi nagy lakomák végén, de majd a nyári estéken is jól fog esni.
A házi pálinka mindig jó választás!
Pláne a töltött káposzta, gesztenyés pulyka, bejgli és zserbó bemelegítésére, étvágygerjesztőnek. Ha te is a pálinkafőző mesterek közé tartozol, akkor ünnepi üvegekben lásd el kóstolóval a rokonságot ajándékképpen.
Ha pedig ügyesebb vagy a kóstolásban, mint a pálinkafőzésben, akkor készíts karácsonyi mézeskalácspálinkát!30-40 deka felhevített mézet önts egy szép üvegbe, szórj bele egy maréknyi keveréket mazsolából és aszalt gyümölcsökből, tegyél bele mézeskalácsos fűszerkeveréket, majd töltsd tele pálinkával. Hűvös, sötét helyen érleld pár hétig, időnként keverd meg, vagy rázogasd az üveget. Minél tovább áll, annál ízletesebbé válik. Leszűrve, de „ágyazva” is tökéletes lesz!
Tipp: Nemcsak a pálinkát, az alkoholmentes italokat, a kávét, a forró csokit, a habos kakaót, de még a teát is ünnepivé varázsolhatod, ha egy kis mézeskalács fűszer keveréket szórsz bele.