A saláta, amiből sosem elég
Az amerikai káposztasalátát még azok is szeretik, akik egyébként nem rajonganak a zöldségekért. Kis adagot nem is érdemes csinálni belőle, mert hatalmas mennyiség fogy majd el. Ez a saláta gyors, olcsó, finom, mutatjuk is a receptet!
Ha te is szereted a KFC salátáját, akkor ideje elkészíteni a házi változatot. Remekül illik grillételekhez, rántott húshoz, mindenféle sülthöz, de még hamburgerbe, bundás kenyérbe vagy különféle hideg és meleg szendvicsekbe is beleteheted. Az is könnyen elkészítheti ezt a salátát, aki kétbalkezesnek tartja magát a konyhában.
Persze finom, de a gasztro élményen túl ezért is jó káposztát enni:
Ø Rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, és növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
Ø Nemcsak vitaminokban gazdag, de ásványi anyagok és nyomelemekben, így kimerültség, fáradékonyság esetén természetes úton tölti fel a szervezetet.
Ø Gyomorfekélyeseknek kifejezetten ajánlott, mert csökkenti a kellemetlen tüneteket, a gyógyuláshoz is hozzájárulhat.
Ø Gyorsítja az anyagcserét, a zsírégetést, csökkenti az étvágyat, ezért a fogyókúrázóknak ideális zöldség.
Ø Béta-karotinjai védik a tüdőt, a bőrt, a szemet; a szürke hályogot, makuladegenerációt is megelőzhetik.
Ø A bőr állapotára kifejezetten jó hatással vannak antioxidánsai, mert megkötik a káros szabad gyököket, lassítják az öregedési folyamatokat, a ráncok képződését.
Ø Sok kalcium és vas is van benne, amelyek vérszegénység és csontritkulás ellen nagyon hasznosak.
Ø A keresztesvirágú zöldségekben, mint amilyen a káposzta is, található egy speciális vegyület, amely megelőzheti a tumorok kialakulását, növekedését.
Amerikai káposztasaláta
A saláta elkészítése nagyon egyszerű, a legbonyolultabb művelet a káposzta felszeletelése vagy lereszelése lesz. A hozzávalók is mind könnyen beszerezhetők, sőt még variálhatók is. Egyedül a tárkonyecetet nem érdemes lecserélned másra, mert ez adja meg a saláta jellegzetes ízét.
Hozzávalók:
2 fej közepes fejeskáposzta
2 db sárgarépa
2 db hagyma
10 dkg cukor
2 evőkanál tárkonyecet
2 dl olaj
5 dl majonéz
só, bors
Elkészítés:
Vágd ki a káposzta torzsáját, majd metéld fel apró darabokra a leveleit, vagy reszeld le nagy lyukú reszelőn. A répát pedig a kis lyukú részén. A hagymát késsel szeld fel egészen apróra. A cukrot, az olajat, a tárkonyecetet keverd ki jól a sóval, borssal, az apróra vágyott hagymával. Adj hozzá majonézt, és forgasd bele a káposztát és a répát. Töltsd át a salátát tiszta üvegekbe, tedd be a hűtőbe egy-két órára, hogy összeérjenek az ízek.
Tippek:
· Nemcsak fehér káposztából készítheted el a salátát, hanem lilából is, vagy a kettőből vegyesen.
· Tehetsz bele más zöldségfélét, például uborkát, fehérrépát, pasztinákot, édesköményt,céklát, sőt gyümölcsöt is. Jól passzol hozzá az alma, a körte, a narancs, a mandarin vagy az ananász.
· A salátát fogyasztás előtt akár egy nappal is összerakhatod, az üvegben jól egymásra találnak majd az ízek.
· A majonézt dúsíthatod tejföllel, mustárral, citromlével: tartármártással is mennyei lesz a saláta.
· Fogyókúrázol? Akkor a majonézt kiválthatod natúr joghurttal.
· Ha nem szeretnél cukrot használni, édesíts mézzel, agavé sziruppal, vagy szeletelj bele mazsolát, aszalt gyümölcsöket, sárgabarackot, fügét. Még látványos is lesz az üvegekben.
· Fűszerek közül a kömény, a torma, a chili, a curry vagy a kurkuma is illik a káposztához.
· Főételként is eheted a káposztasalátát, ha kiadós adagnyi főtt tésztával kevered.
· Mutatós csatos üvegben nemcsak tárolhatod, hanem tálalhatod is!
Így teheted el a salátaalapot:
A majonézt kihagyva el is teheted üvegekbe a káposztasalátát, hogy csak le kelljen emelni a polcról, és felturbózni a mártással. Hogy minél tovább elálljon, használhatsz tartósítószert, vagy dunsztolhatod a káposztát az üvegekben, tartósító nélkül. Száraz dunsztnál forrald össze az olajat, ecetet, fűszereket vízzel, majd a felöntőlével öntsd nyakon az üvegekben a káposztát.Ezután bugyoláld be az üvegeket plédbe, és hagyd kihűlni. Nedves dunsztnál egy nagy fazékba tedd a káposztás üvegeket egymás mellé, öntsd fel háromnegyed részig vízzel az edényt, majd forrald egy kis ideig. Azután hagyd kihűlni az üvegeket.
Van, aki kovászolva teszi el a káposztát. Ha te is követnéd, úgy járj el, mint a kovászos uborkával.Amikor kibontod majd az üvegeket a saláta elkészítéséhez, és leöntöd a káposztáról a kovászolt levet, hígítva nagyon finom itóka lesz. Ráadásként tömény vitaminbomba!