
Egész évben sárgabarack
Annak ellenére, hogy itthon csak június végétől augusztus elejéig érik, mégis egész évben fogyaszthatod. A sárgabarackot sok féleképpen felhasználhatod; a palacsinta és a császármorzsa mellé szinte kötelező a belőle készült lekvár, de nagyon finom aszalva, befőttként, és persze a magyar barackpálinkára is méltán lehetünk büszkék.
Érdemes előkapnod az üvegeket, és jó sokat eltenned, befőznöd a sárgabarackból, mert nemcsak a sütemények kedvelt alapanyaga, de kivételesen egészséges gyümölcs, amelynek jótékony hatásait az év minden hónapjában kiélvezheted.
A sárgabarack pozitív hatásai:
Ø Tele van béta-karotinnal, amely rugalmasan tartja a bőrt, és megvédi a káros UV-sugárzástól.
Ø Sok benne az immunerősítő C-vitamin, segít ellenállóbbá válni a fertőzésekkel szemben.
Ø Magas az A-vitamin-tartalma, amely a szem legfontosabb vitaminja, meg is előzheti az időskori látásromlást.
Ø B-vitaminokat is bőségesen tartalmaz, ezek segítenek csökkenteni a stresszt, javítják a memóriát, a koncentrációt.
Ø Magas víztartalmú (85%), kiválóan hidratálja a bőrödet, a belső szerveidet.
Ø Természetes rostjaival tisztán tartja az ereket, a beleket, hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához.
Ø Csonterősítő kalcium is van a sárgabarackban; nemcsak a csontjaid, fogaid egészségének megőrzéséhez szükséges, de a megfelelő véralvadáshoz és izomműködéshez is.
Ø Erős antioxidáns hatású gyümölcs, megköti azokat a káros szabad gyököket a szervezetben, amelyek gyulladásokat és betegségeket okoznának.
Ø Nem utolsósorban pedig alacsony kalóriatartalmú, 100 grammban csak 47 van, ezért büntetlenül lakmározhatsz belőle akkor is, ha éppen fogyókúrázol.
A klasszikus baracklekvár
Egy finom baracklekvár elkészítéséhez tulajdonképpen nem kell más, csak sárgabarack, cukor és tiszta üvegek. Sőt a cukrot el is hagyhatod, ha elég édes a barack, vagy le is cserélheted valamilyen természetes édesítőszerre.
Aki nem akar sokat pepecselni a főzéssel, az használhat befőzőcukrot vagy dzsemfixet is. Amire leginkább ügyelni kell a lekvárfőzés során, hogy ne kerüljön bele kicsit is romlásnak indult gyümölcs, és a befőttesüvegek csírátlanítva legyenek. Így sokáig tökéletes állagú és ízű marad!
Még ízibe, forrón töltsd az üvegekbe a lekvárt, csavard rá a kupakokat, állítsd fejre, és a dunsztban hagyd kihűlni.
Lekvártipp:Ha krémes, sima állagú lekvárt szeretnél, darabold apróra a barackot, és úgy főzd. De ha szereted a lekvárban a gyümölcsdarabkákat, hagyhatod félben vagy negyedben a gyümölcsöket.
Mi mindenhez használhatod fel a baracklekvárt?
Palacsinta, császármorzsa, piskótatekercs, zserbó, hájas süti, bukta, fánk, muffin, túrókrém, rizskoch, linzer, isler, nudli, gombóc,lepény, puding,sajttorta, chutney, krémleves és még megannyi étel, amelyhez remekül passzol. Baracklekvár-rajongók még rántott sajthoz vagy nuggetshez is tálalják.A lényeg, hogy sok üveggel tegyél el!
Bögrés barackos süti
Ha a lekvárfőzés után maradt még egy kis sárgabarack, dobj össze gyorsan egy isteni bögrés barackos sütit.
Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre cukor
½ bögre olaj
½ bögre kefir
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
4 tojás
10 db sárgabarack
Elkészítés:
Keverd össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot. Ezután add hozzá a kefirt, a tojásokat, az olajat, a reszelt citromhéjat, és keverd csomómentesre. A tésztát öntsd bele kivajazott tepsibe, szórd a tetejére a félbevágott vagy felkockázott sárgabarackokat. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd kb. 40 percig, amíg aranybarna színű nem lesz. A tetejét megszórhatod porcukorral, fahéjjal vagy reszelt fehér csokival.
Néhány barack-praktika:
· A barack magjának is hasznát veheted, a marcipánhoz hasonló mandulaaromát ad a befőttnek, szósznak, lekvárnak. A barackmagot is elteheted kis üvegben.
· Ha süteménykészítéskor a felezett sárgabarackokat héjukkal lefelé teszed rá a tésztára, nem ázik el.
· Aszalva a barack megőrzi teljes ásványi anyag- és vitamintartalmát, egészséges nasi, de gyümölcskenyérbe is remek lesz.
· Vágj félbe néhány barackot, süsd át serpenyőben egy kevés vajon cukorral és fűszerekkel, máris kész a különleges köret.
· Fűszerek közül különösen a fahéj, a szerecsendió, a csillagánizs, a gyömbér passzol hozzá.
· Húsok mellé is bedobhatod a sütőbe, vagy akár felbonthatod az egyik befőttesüveget, és átkenheted a húst egy kis lekvárral.