Egész évben sárgabarack

 

Annak ellenére, hogy itthon csak június végétől augusztus elejéig érik, mégis egész évben fogyaszthatod. A sárgabarackot sok féleképpen felhasználhatod; a palacsinta és a császármorzsa mellé szinte kötelező a belőle készült lekvár, de nagyon finom aszalva, befőttként, és persze a magyar barackpálinkára is méltán lehetünk büszkék.

 

Érdemes előkapnod az üvegeket, és jó sokat eltenned, befőznöd a sárgabarackból, mert nemcsak a sütemények kedvelt alapanyaga, de kivételesen egészséges gyümölcs, amelynek jótékony hatásait az év minden hónapjában kiélvezheted.

 

A sárgabarack pozitív hatásai:

 

Ø  Tele van béta-karotinnal, amely rugalmasan tartja a bőrt, és megvédi a káros UV-sugárzástól.

Ø  Sok benne az immunerősítő C-vitamin, segít ellenállóbbá válni a fertőzésekkel szemben.

Ø  Magas az A-vitamin-tartalma, amely a szem legfontosabb vitaminja, meg is előzheti az időskori látásromlást.

Ø  B-vitaminokat is bőségesen tartalmaz, ezek segítenek csökkenteni a stresszt, javítják a memóriát, a koncentrációt.

Ø  Magas víztartalmú (85%), kiválóan hidratálja a bőrödet, a belső szerveidet.

Ø  Természetes rostjaival tisztán tartja az ereket, a beleket, hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához.

Ø  Csonterősítő kalcium is van a sárgabarackban; nemcsak a csontjaid, fogaid egészségének megőrzéséhez szükséges, de a megfelelő véralvadáshoz és izomműködéshez is.

Ø  Erős antioxidáns hatású gyümölcs, megköti azokat a káros szabad gyököket a szervezetben, amelyek gyulladásokat és betegségeket okoznának.

Ø  Nem utolsósorban pedig alacsony kalóriatartalmú, 100 grammban csak 47 van, ezért büntetlenül lakmározhatsz belőle akkor is, ha éppen fogyókúrázol.

 

A klasszikus baracklekvár

 

Egy finom baracklekvár elkészítéséhez tulajdonképpen nem kell más, csak sárgabarack, cukor és tiszta üvegek. Sőt a cukrot el is hagyhatod, ha elég édes a barack, vagy le is cserélheted valamilyen természetes édesítőszerre.

 

Aki nem akar sokat pepecselni a főzéssel, az használhat befőzőcukrot vagy dzsemfixet is. Amire leginkább ügyelni kell a lekvárfőzés során, hogy ne kerüljön bele kicsit is romlásnak indult gyümölcs, és a befőttesüvegek csírátlanítva legyenek. Így sokáig tökéletes állagú és ízű marad!

 

Még ízibe, forrón töltsd az üvegekbe a lekvárt, csavard rá a kupakokat, állítsd fejre, és a dunsztban hagyd kihűlni.

 

Lekvártipp:Ha krémes, sima állagú lekvárt szeretnél, darabold apróra a barackot, és úgy főzd. De ha szereted a lekvárban a gyümölcsdarabkákat, hagyhatod félben vagy negyedben a gyümölcsöket.


 


Mi mindenhez használhatod fel a baracklekvárt?

 

Palacsinta, császármorzsa, piskótatekercs, zserbó, hájas süti, bukta, fánk, muffin, túrókrém, rizskoch, linzer, isler, nudli, gombóc,lepény, puding,sajttorta, chutney, krémleves és még megannyi étel, amelyhez remekül passzol. Baracklekvár-rajongók még rántott sajthoz vagy nuggetshez is tálalják.A lényeg, hogy sok üveggel tegyél el!

 

                                                                                               

Bögrés barackos süti

 

Ha a lekvárfőzés után maradt még egy kis sárgabarack, dobj össze gyorsan egy isteni bögrés barackos sütit.

 

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1 bögre cukor

½ bögre olaj

½ bögre kefir

1 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

4 tojás

10 db sárgabarack

 

Elkészítés:

Keverd össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot. Ezután add hozzá a kefirt, a tojásokat, az olajat, a reszelt citromhéjat, és keverd csomómentesre. A tésztát öntsd bele kivajazott tepsibe, szórd a tetejére a félbevágott vagy felkockázott sárgabarackokat. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd kb. 40 percig, amíg aranybarna színű nem lesz. A tetejét megszórhatod porcukorral, fahéjjal vagy reszelt fehér csokival.

 

Néhány barack-praktika:

 

·         A barack magjának is hasznát veheted, a marcipánhoz hasonló mandulaaromát ad a befőttnek, szósznak, lekvárnak. A barackmagot is elteheted kis üvegben.

·         Ha süteménykészítéskor a felezett sárgabarackokat héjukkal lefelé teszed rá a tésztára, nem ázik el.

·         Aszalva a barack megőrzi teljes ásványi anyag- és vitamintartalmát, egészséges nasi, de gyümölcskenyérbe is remek lesz.

·         Vágj félbe néhány barackot, süsd át serpenyőben egy kevés vajon cukorral és fűszerekkel, máris kész a különleges köret.

·         Fűszerek közül különösen a fahéj, a szerecsendió, a csillagánizs, a gyömbér passzol hozzá.

·         Húsok mellé is bedobhatod a sütőbe, vagy akár felbonthatod az egyik befőttesüveget, és átkenheted a húst egy kis lekvárral.