Egy, megérett a meggy

 

Kettő üveg nem lesz elég, mert a meggyből nemcsak befőtt, lekvár és szörp készíthető, hanem bor, pálinka és még konyakos meggy is. Minél több üveggel teszel el belőle, annál több tejszínes gyümölcslevest, meggyes gombócot, piskótát,pitét, meggyes-mákos rétest, kevert sütit vagy Lúdlábba tehetsz egész évben.

 

Miért jó, ha sok meggyet eszel?

 

Mint a legtöbb gyümölcs, a meggy is tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Többek között sok A-vitamin, C-vitamin és B-vitaminok, vas, kalcium, kálium és magnézium található benne. Ráadásul ezek sokkal jobban hasznosulnak természetes formában, mint étrend-kiegészítővel pótolva. A meggyben erős antioxidáns hatású kvercetin, alvást segítő melatonin és a védekezőképességet erősítő flavonoid is van!

 

A meggy rendszeres fogyasztása különösen hasznos lehet azok számára, akiknek romlik a látásuk, a memóriájuk, fáradékonyak, ingadozik a vérnyomásuk, vashiányuk van, visszeresek, könnyen bevizesednek, sokat stresszelnek vagy nehezen alszanak el.

 

Megy a tányérba is!

 

A meggyből finom levest készíthetsz, a gyerekeknek extrapiros turmixot és szörpöt, a marhahús pedig nem is lenne az igazi meggyszósz nélkül. De tölthetsz vele sültcsirkét, mehet a kókuszgolyóba, a mákos gubába, a gesztenyepürébe.Persze a legtöbb meggy a klasszikus süteményekbe kerül: a piskótába, a pitébe, a rétesbe. És a túrótorta tetejére!

 

Hogy ne csak nyáron élvezhesd ezeket a finomságokat, készítsd elő az üvegeket, és töltsd meg lekvárral, befőttel, szörppel.

 



Lekvár és szörp egy fazékból

 

A meggylekvárhoz csak szép, egészséges, kimagozott gyümölcsök és kilónként úgy 50 deka cukor szükséges. Amit helyettesíthetsz természetes édesítőkkel, mézzel, nyírfacukorral, eritrittel is. Ha darabosan szereted, elég a meggyet félbevágnod, vagy kézzel összenyomkodnod. Ha simább lekvárra vágysz, botmixerrel zúzd össze. Tedd a fazékba, add hozzá a cukrot/édesítőt, és kezdd el főzni.Amikor a habját már elfőtte, és besűrűsödött, töltsd tiszta befőttesüvegekbe, zárd le a tetejét, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.

 

Tippek:

 

·         Egy kis zselésítővel remek dzsemet is főzhetsz a meggyből!

·         A meggyhez remekül illik a vanília, a citromhéj, a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér, sőt a vörösbor is, tegyél bele bátran, még finomabb lesz a lekvárod.

·         Rakjál el pár adagot kisebb üvegekbe, címkézd fel díszesen, kösd át egy szalaggal, látványos gasztroajándék lesz belőle a barátaidnak, munkatársaidnak.

 

Főzés közben a meggy bő levet ereszt – ebből készíthetsz rögtön szörpöt. Ügyelj arra, hogy a szörpös üvegek is tökéletesen tiszták legyenek, és még forrón öntsd bele a meggylét, majd zárd le jól. Azután állítsd az üvegeket a fejük tetejére, így a kupakok belsejét is sterilizálod. Egymás mellé állítva, törölközőbe vagy konyharuhába bugyolálva hagyd kihűlni.

 

Meggybefőttet befőzni igazán egyszerű

 

A megmosott, kimagozott meggyeket töltsd tiszta befőttesüvegekbe, szórd meg üvegenként 3 evőkanál cukorral (vagy más édesítővel). Öntsd fel forralt vízzel addig, hogy egy ujjnyira még kilógjanak a meggydarabok. Zárd le szorosan az üvegeket, állítsd bele egy nagy lábasba, álljanak ¾ részükig vízben. Gyöngyözéstől számítva mintegy 20 percig főzd alacsony hőfokon, majd vedd ki az üvegeket, hogy ne puhuljanak túl a gyümölcsök. Egy takaróba bugyoláld be, és hagyd a dunsztban kihűlni. Máris kész a finom meggybefőtt.

 



Rum vagy konyak? Jöhet mindkettő!

 

De elsőként egy jó kis csatos üveg. Sterilizáld, szórd bele a meggyet, szórd meg cukorral is, majd öntsd fel rummal vagy konyakkal. 1 kiló meggyhez számíts ½ kiló cukrot és 3 deci alkoholt.Zárd le az üveget vagy üvegeket, tedd napos helyre, például a konyhaablakba. Akkor lesz kész, amikor a cukor teljesen felolvad, a rumos vagy konyakos lé pedig ellepi teljesen a meggyszemeket. Ezután már mehet a hűvös kamrába. A leve is isteni finom lesz!

 

Nem lőhetsz mellé a meggyes piskótával

 

Igazán egyszerű sütemény, de annál finomabb, és helyt áll bármilyen flancos édesség mellett. Vagy helyett. Mindenki imádni fogja, és ha szorgalmasan befőzted a meggyet, az év bármely napján kibonthatod az üveget, és elkészítheted.

 

Hozzávalók:

6 db tojás

6 evőkanál liszt

6 evőkanál porcukor

1 csomag sütőpor

30 deka kimagozott meggy

csipet só

kevés vaj

vaníliás cukor

 

Elkészítés:

Válaszd szét a tojásokat. A sárgájákat keverd habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjéket pedig egy csipet sóval verd kemény habbá. A lisztet szitáld át, és keverd hozzá a sütőport. A cukros tojássárgájás részt óvatosan forgasd bele a fehérjékbe, majd szórd rá a lisztes keveréket, lazán dolgozd át, és terítsd szét egy kivajazott tepsibe. Szórd a tetejére a kimagozott meggyeket. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 percig, tűpróbáig süsd.