Házi instant leves

 

Hideg napokon különösen jól tud esni egy tányér forró leves, de nem mindig jut idő a főzésre. A zacskós levesek praktikusak, de többnyire sok ízfokozót, mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Érdemes kipróbálni a házi instant változatot, így bármikor percek alatt elkészíthető akár egy adagnyi leves is.

 

Miért jó, ha gyakran eszel levest?

 

Ø  A folyadékpótlás egyik legfinomabb és legtáplálóbb módja. Minden szervünk tartalmaz vizet, az agyunk, a szívünk, a csontjaink, a bőrünk is. Akkor működnek jól, ha elegendő folyadékhoz jutnak. Nemcsak a bőröd marad feszes, ha ügyelsz a mindennapos folyadékpótlásra, de jobb lesz a közérzeted, a teljesítményed!

Ø  A legtöbb leves alacsony kalóriatartalmú a sok zöldségnek köszönhetően, ezért tökéletes arra, hogy elérd az álomsúlyodat, és meg is tartsd. A leves eltelít, csökkenti az éhségérzetet, ezért a kiadósabb fogásokból kevesebbet kívánsz majd.

Ø  De nemcsak fogyókúrázók számára ideális a leves. Azoknak is, akik nehéz fizikai munkát végeznek, aktívan sportolnak, sokat izzadnak, sok energiát használnak fel. A levessel könnyen pótolják a folyadékot és az ásványi sókat.

Ø  A zöldség- és gyümölcslevesek tele vannak vitaminokkal, nyomelemekkel, értékes vegyületekkel. Bár a hőkezelés során néhány vitamin elbomlik, így is bőven marad értékes hatóanyag a levesben! Nem beszélve a sok rostról, amelyek építik a bélflórát, az immunrendszer védőbástyáját.

 

Házi instant leves

 

Ez a recept zöldségekben bővelkedő változat. Gazdagíthatod ízlés szerint egyéb hozzávalókkal, a fűszerezésnél is használd bátran a kedvenceidet. A végeredmény egy intenzív ízű és aromájú instant leves lesz, amit a munkahelyedre, utazásra, kirándulásra is magaddal vihetsz.

 

Bár az elkészítési idő igen hosszú, hiszen az instant leveshez ki kell szárítani a hozzávalókat, a munka oroszlánrésze a sütőnek jut. Addig kényelmesen intézheted a dolgaidat, vagy éppen olvashatsz, filmet nézhetsz, pihenhetsz.

 

Hozzávalók:

½ kg vöröshagyma
½ kg sárgarépa

3 db fehérrépa

1 db karalábé
½ kg zeller
½ kg paradicsom
30 dkg póréhagyma
3 csomó petrezselyem

2 gerezd fokhagyma
20 dkg só
ízlés szerinti fűszerek (bors, gyömbér, kurkuma, lestyán, kakukkfű stb.)

 

Elkészítés:

Tisztítsd és hámozd meg a zöldségeket. Reszeld le vékonyra, vagy aprítógépben aprítsd fel jól. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és terítsd rá a zöldségmasszát egyenletes, vékony, 1-2 centiméteres rétegben. Alacsony hőfokon (légkeveréses sütőben 70 fokon, légkeverés nélküliben még kisebben) szárítsd ki alaposan a zöldségeket. Hosszú sütési időre készülj, legalább 3-4 órára, függően a zöldségek nedvességtartalmától. Akkor lesz jó, ha már minden nedvesség elpárolog a zöldségekből, és egy kiszáradt masszát kapsz.

Ha elkészült, a sóval és a fűszerekkel daráld le újra. Az elkészült levesport töltsd sterilizált üvegekbe, alaposan csavard rá a tetőket. Az üvegekben hosszú hónapokig tárolhatod.


        


Tipp: A zöldségekhez adhatsz gombát, brokkolit vagy karfiolt is. A sütőben kiszárított zöldségeket kávédarálón is megőrölheted, hogy finom porrá váljon.

 

Felhasználás:

Ha egy finom levesre vágysz, a házi instant porodat egyszerűen öntsd fel forró, lobogó vízzel, várj néhány percet, és már kanalazhatod is.Egy teáskanálnyi levesporhoz 2,5 dl vizet önts. A levest dúsíthatod tésztával, májgombóccal, hússal, kolbásszal, főtt tojással, pirított zsemlekockákkal.

A levesport felhasználhatod más ételek elkészítéséhez, például gulyáshoz, pörkölthöz, rizottóhoz is; bármilyen recepthez, amihez alaplé szükséges.

 

Ajándéknak is nagyszerű ötlet a házi készítésű instant levespor!Az üveg mellé a receptet is mellékelheted. Ételérzékeny vagy vegetáriánus rokonaid, barátaid különösen örülni fognak neki.

                                  


Túl sok maradt a vasárnapi levesből?

 

Ha főztél a családnak egy nagy fazék levest, a megmaradt adagokat le is fagyaszthatod. Műanyagdoboz helyett töltsd át kisebb üvegekbe! Az üveg megtartja az ételek aromáját, semmilyen káros anyag nem olvadhat ki belőle, és abszolút környezetbarát. Sőt még a tálaláshoz is kiváló, felengedés, melegítés után kanalazhatod egyből az üvegből.

 

Erre figyelj, amikor üvegben fagyasztasz:

 

·         Széles szájú, nyak nélküli, egyenes oldalfalú üveget válassz, ilyen típusú biztosan nem fog megrepedni a levestől.

·         Ne töltsd teljesen tele az üvegeket, maradjon a fedő alatt egy ujjpercnyi kis hely.

·         A fedőt csak akkor tedd rá az üvegekre, amikor már megfagyott bennük a leves.

·         Az üvegeket egymás mellé helyezd el a fagyasztóban, ne tedd egymás tetejére.