Házi instant leves
Hideg napokon különösen jól tud esni egy tányér forró leves, de nem mindig jut idő a főzésre. A zacskós levesek praktikusak, de többnyire sok ízfokozót, mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Érdemes kipróbálni a házi instant változatot, így bármikor percek alatt elkészíthető akár egy adagnyi leves is.
Miért jó, ha gyakran eszel levest?
Ø A folyadékpótlás egyik legfinomabb és legtáplálóbb módja. Minden szervünk tartalmaz vizet, az agyunk, a szívünk, a csontjaink, a bőrünk is. Akkor működnek jól, ha elegendő folyadékhoz jutnak. Nemcsak a bőröd marad feszes, ha ügyelsz a mindennapos folyadékpótlásra, de jobb lesz a közérzeted, a teljesítményed!
Ø A legtöbb leves alacsony kalóriatartalmú a sok zöldségnek köszönhetően, ezért tökéletes arra, hogy elérd az álomsúlyodat, és meg is tartsd. A leves eltelít, csökkenti az éhségérzetet, ezért a kiadósabb fogásokból kevesebbet kívánsz majd.
Ø De nemcsak fogyókúrázók számára ideális a leves. Azoknak is, akik nehéz fizikai munkát végeznek, aktívan sportolnak, sokat izzadnak, sok energiát használnak fel. A levessel könnyen pótolják a folyadékot és az ásványi sókat.
Ø A zöldség- és gyümölcslevesek tele vannak vitaminokkal, nyomelemekkel, értékes vegyületekkel. Bár a hőkezelés során néhány vitamin elbomlik, így is bőven marad értékes hatóanyag a levesben! Nem beszélve a sok rostról, amelyek építik a bélflórát, az immunrendszer védőbástyáját.
Házi instant leves
Ez a recept zöldségekben bővelkedő változat. Gazdagíthatod ízlés szerint egyéb hozzávalókkal, a fűszerezésnél is használd bátran a kedvenceidet. A végeredmény egy intenzív ízű és aromájú instant leves lesz, amit a munkahelyedre, utazásra, kirándulásra is magaddal vihetsz.
Bár az elkészítési idő igen hosszú, hiszen az instant leveshez ki kell szárítani a hozzávalókat, a munka oroszlánrésze a sütőnek jut. Addig kényelmesen intézheted a dolgaidat, vagy éppen olvashatsz, filmet nézhetsz, pihenhetsz.
Hozzávalók:
½ kg vöröshagyma
½ kg sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db karalábé
½ kg zeller
½ kg paradicsom
30 dkg póréhagyma
3 csomó petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
20 dkg só
ízlés szerinti fűszerek (bors, gyömbér, kurkuma, lestyán, kakukkfű stb.)
Elkészítés:
Tisztítsd és hámozd meg a zöldségeket. Reszeld le vékonyra, vagy aprítógépben aprítsd fel jól. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és terítsd rá a zöldségmasszát egyenletes, vékony, 1-2 centiméteres rétegben. Alacsony hőfokon (légkeveréses sütőben 70 fokon, légkeverés nélküliben még kisebben) szárítsd ki alaposan a zöldségeket. Hosszú sütési időre készülj, legalább 3-4 órára, függően a zöldségek nedvességtartalmától. Akkor lesz jó, ha már minden nedvesség elpárolog a zöldségekből, és egy kiszáradt masszát kapsz.
Ha elkészült, a sóval és a fűszerekkel daráld le újra. Az elkészült levesport töltsd sterilizált üvegekbe, alaposan csavard rá a tetőket. Az üvegekben hosszú hónapokig tárolhatod.
Tipp: A zöldségekhez adhatsz gombát, brokkolit vagy karfiolt is. A sütőben kiszárított zöldségeket kávédarálón is megőrölheted, hogy finom porrá váljon.
Felhasználás:
Ha egy finom levesre vágysz, a házi instant porodat egyszerűen öntsd fel forró, lobogó vízzel, várj néhány percet, és már kanalazhatod is.Egy teáskanálnyi levesporhoz 2,5 dl vizet önts. A levest dúsíthatod tésztával, májgombóccal, hússal, kolbásszal, főtt tojással, pirított zsemlekockákkal.
A levesport felhasználhatod más ételek elkészítéséhez, például gulyáshoz, pörkölthöz, rizottóhoz is; bármilyen recepthez, amihez alaplé szükséges.
Ajándéknak is nagyszerű ötlet a házi készítésű instant levespor!Az üveg mellé a receptet is mellékelheted. Ételérzékeny vagy vegetáriánus rokonaid, barátaid különösen örülni fognak neki.
Túl sok maradt a vasárnapi levesből?
Ha főztél a családnak egy nagy fazék levest, a megmaradt adagokat le is fagyaszthatod. Műanyagdoboz helyett töltsd át kisebb üvegekbe! Az üveg megtartja az ételek aromáját, semmilyen káros anyag nem olvadhat ki belőle, és abszolút környezetbarát. Sőt még a tálaláshoz is kiváló, felengedés, melegítés után kanalazhatod egyből az üvegből.
Erre figyelj, amikor üvegben fagyasztasz:
· Széles szájú, nyak nélküli, egyenes oldalfalú üveget válassz, ilyen típusú biztosan nem fog megrepedni a levestől.
· Ne töltsd teljesen tele az üvegeket, maradjon a fedő alatt egy ujjpercnyi kis hely.
· A fedőt csak akkor tedd rá az üvegekre, amikor már megfagyott bennük a leves.
· Az üvegeket egymás mellé helyezd el a fagyasztóban, ne tedd egymás tetejére.