Házi kukoricakonzerv télire

 

A főtt kukorica a nyár egyik kedvenc csemegéje, de ezentúl bármikor eheted, amikor csak megkívánod. Tedd el a nyár ízét, sorakozzanak a csemegekukoricás üvegek a kamrapolcodon! Elég lesz majd megmelegítened, nagyon finom és roppanós marad, méghozzá tartósítószer nélkül.

 

A kukorica finom is, egészséges is

 

A csemegekukorica tele van bőrvédő és látásjavító A-vitaminnal, immunerősítő C-vitaminnal, sejtvédő E-vitaminnal és többféle B-vitaminnal. A B-vitaminok elsősorban az energiatermelést és az idegrendszer megfelelő működését segítik, a legjobb természetes stresszcsökkentők és memóriajavítók. Ráadásul egymással együttműködve, közösen fejtik ki pozitív hatásukat, így a kukoricában lévő többféle B-vitamin igazán ideális neked, ha gyakran vagy feszült, fáradt, és rosszul alszol.

 

A kukoricában sok kalcium, magnézium, kálium, foszfor és folsav van, szükség van rájuk az erős csontokhoz, az izmok és az ízületek egészségéhez. Rostjai biztosítják a megfelelő emésztést, tisztítják a beleket és az ereket, fehérjetartalma pedig jó kis proteinforrás.

 

40 év felettieknek különösen hasznos lehet a kukorica rendszeres fogyasztása, mert egy foszfatidil-szerin nevű vegyületet is tartalmaz, amely serkenti a memóriát, a koncentrálóképességet, és sokáig segíthet megőrizni a szellemi frissességet.

 

Így készíts kukoricakonzervet házilag

 

Lehet csöves vagy szemes is! Érdemes mindkét módon eltenned, mert a kukoricacsöveket végigrágcsálva újra a napsütötte nyárban érezheted magad, a szemes változatot viszont könnyebb lesz felhasználnod például salátákhoz, kásákhoz, levesekhez, hús- és halételekhez. Egyszerűbb leszemezni a kukoricát, ha a csöveket kettétöröd, és hosszában egy sort letolsz késsel vagy tiszta csavarhúzóval, a többi sor már gyorsabban lefejthető.

 

Csemegekukorica télire

 

Hozzávalók:

csemegekukorica

só, cukor

 

Elkészítés:

Tedd a kukoricákat lábasba, öntsd fel hideg vízzel, majd forrástól számítva még kb. 10 percig főzd. Vedd ki a főtt kukoricát, a főzőlébe tegyél egy kis cukrot és sót, majd forrald fel újra. A kukoricacsöveket helyezd steril, nagyobb méretű üvegekbe, a kukoricaszemeknek megfelelnek a hagyományos méretű befőttesüvegek is. Öntsd rájuk a főzőlevet, csavard rá a tetőket, majd fordítsd fejjel lefelé az üvegeket. Bugyoláld be törölközőkkel vagy plédekkel, hagyd kihűlni száraz dunsztban.

 

Tipp:Így is elteheted a kukoricát: főzés nélkül tedd bele a csöveket és a szemeket steril üvegekbe, szórj mellé egy kevés cukrot és sót, engedd tele vízzel. Egy nagy lábasban állítsd egymás mellé a tetővel lezárt üvegeket, háromnegyed részig öntsd fel vízzel, lassú forralásban főzd 1 órán keresztül, majd hagy kihűlni az üvegeket a főzővízben.


 


Gluténérzékenyek egyik nagy kedvence

 

A gluténmentes étrend egyik fő alapanyaga a kukorica, amely manapság egyre népszerűbb. Olcsó, laktató, ízletes alapanyag, sokrétűen felhasználható. Nemcsak főtt vagy grillezett formában fogyaszthatják a gluténérzékenyek, a kukoricalisztből, darábólpuliszkák, sütemények, lepények, tészták is készíthetők. Sőt még savanyúság is!

 

Ecetes bébikukorica, avagy savanyított kukorica

 

Hozzávalók:
bébikukorica
1,5 liter víz

½ liter 10%-os ételecet

5 evőkanál méz (elhagyható)

5 evőkanál cukor

5 evőkanál só

babérlevél
mustármag
koriander
szemes bors

szegfűbors
kapor

Elkészítés:

Tisztítsd meg a bébikukoricákat a fedőlevelektől, bajuszoktól, szárvégektől. Áztasd be hideg vízbe egy napra, majd öblítsd le folyóvíz alatt. Hideg vízben tedd fel főzni a kukoricákat, forrástól számítva kb. 5 percig, utána szűrd le, és tedd át sterilizált üvegekbe. A felöntőlé elkészítéséhez keverd a vízhez a cukrot, a sót, az ecetet, és forrald fel. A bébikukoricás üvegekbe tegyél fűszereket, majd még forrón öntsd fel a felöntőlével, és zárd le a tetőkkel. Állítsd fejtetőre az üvegeket, pakold egymás mellé szorosan, be is takarhatod pléddel, hogy minél lassabban hűljenek ki.

 

Tipp:Más zöldségfélékhez is használhatod ezt a felöntőlevet, de keverheted is az üvegekben a bébikukoricát például gyöngyhagymával, uborkával, erős paprikával.


 



Miért jó, ha sok savanyúságot eszel?

 

A savanyúságok leggyakrabban fermentálással készülnek, sós lében erjednek a zöldségek. Az erjedés az alapanyagok saját baktériumainak segítségével jön létre – ezek a baktériumok pedig az igen hasznos probiotikumok.

 

·         Helyreállítják a bélflórádat. A probiotikumok segítenek kiszorítani a káros baktériumokat, ezzel megelőzhetnek sokféle emésztési problémát, gyulladást.

·         Növelik a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását és hasznosulását, sőt elősegítik a vitaminok termelődését a szervezetedben.

·         Ha emésztési problémáid vannak, a savanyúságokban lévő probiotikumok javítani fogják a bélműködésedet.

·         Laktózintolerancia, IBS, allergia vagy ekcéma esetén segítenek a kellemetlen tünetek enyhítésében.

·         Hozzájárulhatnak a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentéséhez.

·         Védenek a fertőző baktériumok ellen, rendszeres gyógyszerszedéskor vagy antibiotikumkúra idején pótolják az elpusztult hasznos baktériumokat.