
Idén készíts házi szaloncukrot!
A szaloncukor legalább annyira kötelező kelléke a karácsonynak, mint a töltött káposzta vagy a bejgli, ezért érdemes ezt is saját kezűleg elkészíteni. Nemcsak finomabb és olcsóbb lesz, mint a bolti, de a karácsonyfa díszítése mellett még az egyik legszuperebb gasztroajándék!
Persze könnyebb levenni a szaloncukros dobozokat az üzletek polcáról,
de aki egészségesebb és környezettudatosabb életmódra váltana, annak itt a
remek lehetőség. Ha kipróbálod a házi szaloncukor gyártását, sok adalékanyagtól
és tartósítószertől kíméled meg a szervezetedet, nem beszélve a sok
környezetkárosító anyagtól. Ráadásként hirtelen te leszel a család és a barátok
kedvence, amikor szép (és környezetbarát) üvegekben
átnyújtod az ünnepi csemegéket.
Hagyományos fondant szaloncukor
Az eredeti fondant szaloncukrot csokimázzal vagy anélkül is elkészítheted, és kedved szerint ízesítheted házi szörpökkel, likőrökkel, kávéval, narancs- és citromhéjjal is.
Fondant szaloncukor
Hozzávalók:
1 kg cukor
5 dl víz
10 dkg méz
30 dkg olvasztott, temperált étcsokoládé
Elkészítés:
Öntsd egy lábasba a cukrot, a mézet és a vizet, folyamatosan kevergetve forrástól főzd 10-15 percig. Érdemes már a 10. percben egy kiskanálnyi masszát tányérra tenni, és eldörzsölni, mert ha sűrűsödik és keményedik, akkor már nem kell tovább főznöd. Ha szeretnéd ízesíteni, most tedd meg. Az elkészült masszát nedves kézzel sodord másfél ujjnyi vastagságúra, és mielőtt teljesen kihűlne, vágd szaloncukor méretű darabokra, és formázd gömbölyű-oválisra.
Egy szilikonos jégkockatartó megkönnyítheti a formázást, akkor nem kell bajlódnod a vagdosással. A formázott fondant vond be olvasztott csokival, és miután teljesen kihűlt, csomagolhatod is. Jobb, ha egy-két adagot máris beletöltesz formás üvegekbe, nehogy elcsábulj, és megedd a gasztroajándékot!
A nagy kedvenc, a zselés
A zselés szaloncukorhoz egy kevés cukrot és gyümölcslevet forrósíts fel, és sűrítsd be zselatinnal. A masszát öntsd egy tepsi vagy egy szilikonos tortaforma aljára, 1,5-2 cm vastagságban terítsd szét, és hagyd megdermedni. Néhány órára a hűtőszekrénybe is teheted.
Amikor már szeletelhetővé válik, kockázd fel, és mártogasd gőz felett megolvasztott csokoládéba. Se a zselé, se a csokoládé ne legyen túl forró, inkább csak langyos, szoba hőmérsékletű, akkor szépen megmarad a formákon a csokimáz.
Tipp: A zselés szaloncukrot hosszúkásra felvágott sütőpapírba csomagolhatod, de csomagolás nélkül is beteheted az üvegekbeajándéképp.
A pálinkás nagyon menő!
Büszke vagy a saját készítésű pálinkádra? Akkor töltsd szép díszüvegekbe, és készíts mellé pálinkás szaloncukrot, nagy sikere lesz a pálinkás duónak!
Szilvapálinkás szaloncukor
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva
20 dkg darált dió
1 evőkanál szilvapálinka
4 evőkanál víz
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál méz
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Vágd fel apró darabokra a szilvát, locsold meg a pálinkával és a vízzel, hagyd pihenni 1 órát, hogy jól összeérjen. Aprítógépben vagy darálóban dolgozd krémesebb állagúra, add hozzá a diót, a mézet és a porcukrot. Tedd a hűtőbe, amíg megdermed, majd utána formázd szaloncukornyi darabokra. Mártogasd bele a felolvasztott étcsokoládéba, és mehet vissza a hűtőbe szilárdulni. Válassz néhány formás üveget, és töltsd tele a pálinkás szaloncukorral!
Gyors és egyszerű szaloncukor-variációk
Szaloncukrot szinte bármilyen masszából készíthetsz, ami jól formázható. Így ha a családban, a barátok között akad fogyókúrázó, paleo életmódot folytató, vegán, gluténérzékeny, laktózérzékeny személy, neki is kiválaszthatod a megfelelő szaloncukrot, nem kell a hagyományos megoldásokhoz ragaszkodnod.
Miből készülhet még szaloncukor?
· gesztenyemasszából
· ledarált süteményekből, például mézeskalácsból
· aprított aszalt gyümölcsökből
· kókuszreszelék és kókuszkrém keverékéből
· pürésített birsalmából
· puffasztott rizsből
· zabpehelyből, zabkásából
· natúr marcipánmasszából
· darált csonthéjasokból, dióból, mogyoróból, pisztáciából
· kimagozott datolyából
· pirított dió, lekvár és narancs elegyéből
A szaloncukor csomagolása
Mielőtt becsomagolnád a házi szaloncukrokat, mindenképpen várd meg, amíg teljesen kihűlnek, és megköt rajtuk a csokoládébevonat. Mibe csomagolhatod a cukrokat, mielőtt az üvegekbe teszed? Például sütőpapírba, zsírpapírba, selyempapírba, celofánba, tiszta csomagolópapírba, dekorpapírba, sztaniolba.
A csomagolás méreténél ügyelj kell arra, hogy kellően hosszúak legyenek a papírok, hogy a két végét elcsavarva felvehesse a klasszikus szaloncukor formát. A rojtozást még a csomagolás előtt végezd el, egyszerűen ollóval vagdosd be a széleket. A két végénél használhatsz zsinórokat, szalagokat, még vékony drótokat, kihúzott gemkapcsot is, ezzel a karácsonyfára is könnyebb lesz felakasztani.
A házi szaloncukrodat átadhatod különböző méretű, feldíszítettüvegekben, kicsiben és nagyban is,mellékelheted a saját receptedet, vagy ráteheted masni helyett díszként az ajándékcsomagokra.