Így készül és ennyi mindenre jó az almaecet

 

Az almaecetet nagyon sokrétűen felhasználhatod az otthonodban, a fogyókúrától a takarításon át a bőr- és hajápoláson keresztül egészen az ételek ízesítéséig. Az egészségre is nagyon jó hatású, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanod. Készíts házi almaecetet!

 

Milyen hatása van az almaecetnek?

 

Ø  Serkenti az anyagcserét, a zsírégetést, csökkenti az étvágyat, méregtelenítő és vízhajtó hatású, ezért fogyókúra kiegészítésére tökéletes választás.

Ø  Magas rosttartalmával megelőzheti a savas refluxot, a gyomorégést, de a meglévő panaszokat is jelentősen enyhítheti.

Ø  Az almaecetben lévő természetes prebiotikumok segítik a hasznos baktériumok, a probiotikumok szaporodását, így a bélflórát is egészségesen tartják. Ha emésztési panaszaid vannak, gyakran puffadsz, tartsál almaecetkúrát!

Ø  Azzal, hogy hozzájárul a bélflóra egészségének megtartásához, az almaecet az immunrendszert is erősíti, ugyanis az immunanyagok nagy részét a bélflóra termeli. Sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz, amelyek szintén segítik az immunrendszer működését.

Ø  Fokozott stresszre, gyakori fejfájásra, alvásproblémákra is ajánlott fogyasztanod, mert sok benne a magnézium, a vas és a kálium, amelyek nyugtatóan hatnak a szervezetedre.

Ø  Természetes bőr- és hajápoló szer, különösen pattanások, kiütések, szemölcsök vagy visszerek kezelésére alkalmas, a hajat átöblítve szép fényessé, selymessé teszi.

Ø  Ha izzadékony vagy, az almaecet megszünteti a túlzott izzadást, a kellemetlen testszagot. A fürdővizedbe is önthetsz belőle.

Ø  Vízzel keverve remek öblögetőszer, elpusztítja a káros baktériumokat. Ha fogmosáshoz használod, szépen leszedi a foglepedéket, a makacs foltokat, fehérebbé teszi a fogaidat.

 

Így készíts házi almaecetet:

 

Az almaecet elkészítése nagyon egyszerű, mindössze 3 hozzávaló, egy kevés munka és pár hét türelem kell hozzá. Ha éppen almáspitét sütsz vagy befőttet készítesz, akkor vegyél elő néhány üveget is. Mert az almaecethez felhasználhatod, ami megmarad, az alma héját, csutkáját is.

 

Hozzávalók:

2 kg alma

2 liter víz

20 dkg cukor

+ üvegek

 

Elkészítés:

Vágd össze az almát kisebb darabokra, tedd bele egy szélesszájú, nagyobb befőttesüvegbe. Ne töltsd teljesen tele, úgy kb. háromnegyed részig. 2 liter vizet forralj össze 20 dkg cukorral, amikor kissé lehűlt, öntsd rá az almákra úgy, hogy ellepje azokat. Takard le az üveg száját egy gézlappal vagy vászondarabbal, helyezd olyan helyiségbe, ahol legalább 20-25 fok van.

 

2 hétig naponta kevergesd meg az üveg tartalmát. Ezután szűrd le a levet, mosd át az üveget, és töltsd vissza a szűrt levet. Tedd vissza a gézlapot a szájára, és még 4 héten keresztül hagyd erjedni. Nem kell kevergetni. Amikor elkészül az almaecet, a tetején kocsonyás ecetágyat találsz. Ezt told félre, szűrd le újból a levet, és töltsd át tiszta üvegekbe.

 

  

Tippek:

 

·         Az almaecet akkor is finom lesz, ha csak az alma héjából készíted. Lehullott almát is használhatsz, de a már hibás, rothadt részeket vágd ki.

·         Ha sok üveggel szeretnél eltenni az almaecetből, literenként 10 dkg cukrot számíts a felöntőléhez.

·         Azért nem szabad teletölteni az üveget, mert az alma az erjedés során fel fog emelkedik, és ha nincs hely, kifolyik a lé.

·         Az érési folyamat erősebb illatokkal járhat, ezért érdemes félreeső, jól szellőző helyet találnod az üvegnek.

·         4 hétnél tovább is érlelheted az almaecetet az üvegben, minél tovább tart, annál erősebb ecetet fogsz kapni.

·         Az erjedés megindításához borélesztőt vagy kenyérdarabot is használhatsz. Mint a kovászos uborkánál, tedd az üveg tetejére.

·         A megmaradt ecetágyat újrahasznosíthatod, ha egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukros vizet öntesz rá. Így folyamatosan el leszel látva almaecettel.

·         Az almaecetet ízesítheted borsikafűvel, tárkonnyal, kaporral vagy bármilyen ízlésed szerinti fűszerrel. Gasztro ajándékként átnyújthatsz egy-egy üveggel belőle a barátaidnak, rokonaidnak.

 

Az almaecetet felhasználhatod salátákba, nagyon finom ízt ad az önteteknek, vagy húsokat, halakat pácolhatsz vele sütés előtt. A sütemények is omlósabbak lesznek egy kiskanálnyi almaecettől. Ha önmagában fogyasztod az egészséged megőrzésére, mindig hígítsd egy-két deci vízzel!

 

Takarításra is alkalmas az almaecet, kiváló univerzális tisztítószer lesz az otthonodban. Oldja a zsírt, a vízkövet, elpusztítja a káros baktériumokat, megszünteti a kellemetlen szagokat, ráadásul teljesen környezetbarát.