Itt az eperszezon, elő az üvegekkel!

 

Eperből nem lehet eleget enni, venni és eltenni.A késő tavasz és a kora nyár egyik legfinomabb gyümölcse. Magában is fogyasztható cukorral, tejszínhabbal, de készülhet belőle lekvár, dzsem, zselé, szörp, bor, fagyi, de még sülttea és chutney is! Érdemes a május-júniusi rövid eperszezont kihasználni, és nagy befőzést csapni.

 

Nemcsak finom, egészséges is

 

Az eper kiváló természetes vitaminforrás, több immunerősítő C-vitamin van benne, mint például a narancsban. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat, rendszeresen fogyasztva lassítja az öregedési folyamatokat, és betegségmegelőző hatása is van. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a tumorok kialakulásának kockázatát, javítja az agyműködést, a látást, védi az ízületeket, szabályozza a vércukorszintet.

 

Néhány érdekes tény az eperről:

 

Ø  Az epera rózsafélék családjába tartozik, valószínűleg ennek is köszönheti mennyei illatát.

Ø  Az egyetlen gyümölcs, amely kívül viseli a magjait. Egy átlagos eperszemben 200 magocska is van.

Ø  Vércukorszint-szabályozó hatása akkor is érvényesül, ha cukorral együtt fogyasztod!

Ø  Diétázóknak ideális gyümölcs: 10 deka eper mindössze 35 kalóriát tartalmaz.

Ø  Az erkélyen is termeszthető egyszerűen, balkonládában.

Ø  A franciák afrodiziákumnak tartják, friss házasoknál nem hiányozhat az esküvői menüből.

Ø  Még fogat is lehet vele mosni; eltünteti a lepedéket, a kávé, tea, cigaretta okozta elszíneződéseket.


 


Hogyan készül a tökéletes eperlekvár?

 

Ahány ház, annyi lekvárfőzési technika és annyi bombabiztos recept. Amire azonban mindenképpen szükség lesz a finom eperlekvár elkészítéséhez: eperre, cukorra ésüvegekre.Van, aki arra esküszik, az eperlekvárba alig kell cukor, és nem kell sokáig főzni, más szerint viszont éppen a sok cukortól lesz megfelelő az állaga, és minél tovább fő, annál jobb lesz. Mindenki főzze ízlése szerinti cukorral és annyi ideig, amíg számára pont jó lesza lekvár állaga, de adunkhozzá egy közkedvelt alaprecept is:

 

Eperlekvár recept (kb. 5 üvegnyi mennyiséghez)

 

Hozzávalók:

3 kg eper

30 dkg cukor

1 kisebb citrom leve és héja

 

Elkészítés:

Mosd meg az epret, vágd félbe a szemeket, és add hozzá a cukrot. Hagyd egy kicsit állni, míg levet ereszt. (Ezt a levet félreteheted a szörphöz, de a levével együtt is főzheted a lekvárt.)Krumplinyomóval vagy botmixerrel kissé pürésítsd az epret, és tedd fel főni a citrom kifacsart levével és reszelt héjával. Forrás után kb. 15-20 percig főzd közepes lángon.

 

Hogy a lekvár minél tovább elálljon, fontos az üvegek sterilizálása. A befőttesüvegeket a tetejükkel együtt főzd ki forró vízben. Töltsd az üvegekbe a lekvárt még melegen, tekerd rá alaposan a kupakokat, és állítsd fejre a befőttesüvegeket. Tekerd őket takarókba vagy törölközőkbe, majd ebben a száraz dunsztban hagyd kihűlni.Hűvös, sötét helyen tárold.

 

Tippek a lekvárkészítéshez

 

·         Az epret csak közvetlenül felhasználás előtt tisztítsd meg. Elég folyóvízben egy gyors és alapos öblítés, mert ha sokat áll a vízben, elveszíti aromáját és értékes vitaminjait.

·         A citromhéj sok természetes pektint tartalmaz, ami sűríti a lekvárt, ezért is jó beletenni.

·         Ha a lekvárból főzés közben picit rácseppentesz egy hűtött tányérra, és az megszilárdul, akkor készen van a lekvár, ha folyik, akkor még tovább kell főzni.

·         Egy trükk a hosszú eltarthatóságért: mielőtt lezárnád az üvegeket, pár csepp tiszta szeszt, vodkát vagy rumot is tehetsz a kupakok belsejébe. Kiirtja a bacikat.

·         Ha szeretnéd kicsit feldobni az eperlekvárt, ízesítsd mentával, gyömbérrel, vaníliával, bazsalikommal, rozmaringgal vagy rózsavízzel.

·         Társíthatod is az epret, például bodzával, ribizlivel, szederrel, naranccsal, rebarbarával, de akár étcsokival is.

·         Diétázók, fogyókúrázók nyírfacukrot, vagy más természetes édesítőt használhatnak a hagyományos kristálycukor helyett.

 



Az eperből remek szörp, smoothie és bor is készülhet

 

Eperszörp:A lekvárhoz hasonlóan könnyen elkészítheted, csak pluszban még 5-6 deci vizet is tegyél hozzá főzés közben. Miután megfőtt, szűrd át, forrald újra, és szedd le a habját. Töltsd üvegekbe, és dunsztold!

 

Smoothie: Turmixolj össze 20 deka epret 1 db banánnal és ½ db céklával, adj hozzá 1 deci mandulatejet, 2 deci vizet, egy csipet vaníliát és egy kanál mézet vagy juharszirupot. Egészségedre!

 

Eperbor:Mosd át a legszebb epreket, törd össze, majd kb. 3 kilónyit önts le 7 liter forralt vízzel. Keverj hozzá 1 citrom levét, hagyd kicsit visszahűlni, ekkor tehetsz bele 1 nagy teáskanálnyi borélesztőt. Takard le a keveréket, és tedd sötét, hűvös helyre 5-6 napra. Időnként kevergesd át. Szűrd le, adj hozzá 2 kiló cukrot, és újra tedd el pár napra. Ezután mehet egy klassz üvegbe, zárd le parafadugóval. Maradjon sötétben, hűvösben 2-3 hónapig. Amikor már tiszta lesz a bor, nem buborékol, áttöltheted tiszta borosüvegekbe. Zárd le jól dugóval, és hagyd pár hónapot érni, mielőtt megiszod.


Jöjjenek az extrák: epres sült tea és eper chutney

 

Hogy mi az a sült tea?Egy gyümölcskoncentrátum, amelyből egyszerűen, víz hozzáadásával télen forró italt, nyáron jegesteát vagy koktélt is készíthetsz. Könnyen megsütheted: félbevágott epreket teríts szét egy tepsiben, szórd meg harmadannyi cukorral, locsold meg citromlével, fűszerezd fahéjjal, szegfűszeggel, és süsd170 fokon 1 órán át. Utána még forrón töltsd üvegekbe, és dunsztold.

 

Eperchutney, a grillszezon sztárja. A chutney(csatni) indiai eredetű étel, gyümölcsökből és zöldségekből készül, erős fűszerezéssel. Grillezett húsok mellé vagy mártogatósnak is kiváló! Hidegen a legjobb, és persze üvegből, mert érdemes jó nagy adagot elkészíteni és eltenni belőle. Az epres chutney hagymával, sárgarépával, paradicsommal, rebarbarával, chilivel, mazsolával, mustárral, gyömbérrel, bazsalikommal is finom – kísérletezz ki egy igazán egyedi receptet, el is küldheted nekünk!