Január nagy gasztro kedvence a kividzsem!

 

Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, az egyik legfinomabb téli csemege. A kividzsemet kenheted sima vajas kenyérre, tölthetsz vele palacsintát, gazdagíthatsz gyümölcslevest, és szuper látványos lesz piskóta vagy túrótorta tetején. Ha egyszer kipróbálod, minden télen sok-sok üveggel elteszel majd belőle!

 

Házi kividzsem

 

A kivi nem tartozik a gyakran fogyasztott gyümölcsök közé, télen bőven lekörözi a narancs, a mandarin és a banán. De ez hamar megváltozik, ha elkészíted a saját házi kividzsemedet. Vegyél elő 5-6 kisebb befőttesüveget, ha többet szeretnél eltenni, egyszerűen többszörözd a recept mennyiségeit.

 

Hozzávalók:

1 kg kivi

3 db lime

30 dkg cukor

1 csokor menta

 

Elkészítés:

Pucold meg a kivit, vágd ki a végéből a szár folytatásának kemény kis részét, majd darabold fel kockákra. Add hozzá a cukrot, reszeld bele a lime-ok héját, csavard rá a levüket, és szórd meg apróra vágott mentalevelekkel. Az egészet főzd kb. 20-30 percig, amíg szépen besűrűsödik. Még forrón töltsd át tiszta, sterilizált befőttesüvegekbe, csavard rá a tetőket, és állítsd fejtetőre. Törölközőbe bugyolálva hagy kihűlni az üvegeket a száraz dunsztban.

 

Tipp: A kivit párosíthatod almával, szőlővel vagy naranccsal, úgy is nagyon finom lesz a dzsem.



 

10 érdekesség a kiviről:

 

1.       A kivi nem trópusi gyümölcs, itthon is gond nélkül megterem.

2.       Névrokona az új-zélandi kivi madárnak, amely ugyanolyan kicsi, barna és bozontos, mint a gyümölcs.

3.       Tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban vagy a citromban! Már 1 kivi elfogyasztása pótolja a napi szükséges vitaminmennyiséget, ezért járványos időszakban kifejezetten hasznos beépítened a mindennapi étrendedbe.

4.       A C-vitamin mellett sok egyéb vitamint és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, köztük K-vitamint és magnéziumot, amelyek segítenek a stressz, a fáradékonyság, az energiahiány leküzdésében, és a csontokat is erősítik.

5.       Tartalmaz egy speciális enzimet, amely segíti a fehérjék emésztését, kiadós étkezések után megelőzheti a puffadást, gyomorégést.

6.       Napi 2-3 kivi elfogyasztása olyan jótékony hatású a szívnek és az érrendszernek, mint az aszpirin. És nincs semmilyen káros mellékhatása, sőt a magas vérnyomást is leviszi.

7.       Utóérő gyümölcs, hűvös helyen tárolva akár hónapokig eláll.

8.       Tejes turmixot inkább ne készíts nyers kiviből, mert a benne lévő aktinidin enzim miatt keserű ízűvé válhat.

9.       A kivi héját is bátran megeheted, tele van rostokkal, folsavval, E- és C-vitaminnal.Az íze hasonlít az egreshez, ráadásul a legkevésbé permetezett gyümölcsök közé tartozik. Azért mosd meg alaposan, mielőtt megeszed.

10.   Ha még nem elég érett, alma mellett tartva pár nap alatt beérik, az almából felszabaduló etilén hatására.

 

      


A kiviből remek befőttet is készíthetsz

 

Élénkzöld színével, fekete színű, lágy magjaival az egyik legmutatósabb befőtt lesz az üvegekben, az íze pedig igazán egyedi, a gyerekek is imádni fogják.

 

A kivit karikázd fel, és tedd bele sterilizált befőttesüvegekbe. Készíts felöntőlevet: néhány deci cukros vízben lassú tűzön főzz meg pár szelet gyömbért, egy citrom reszelt héját és levét, fűszerezd fahéjjal, vaníliával, kardamommal vagy borókabogyóval.

 

Amikor kész a felöntőlé, öntsd rá a kivikarikákra, és zárd le az üvegeket. Egy nagyobb lábasban sorakoztasd egymás mellé az üvegeket, töltsd háromnegyed részig vízzel, és gyöngyözésig melegítsd. Ha a lábas aljára teszel egy konyharuhát, nem fognak összekoccanni az üvegek. Hagyd a lábasban kihűlni, azután mehetnek a befőttesüvegek a kamra polcára!

 

Így áll el sokáig a kividzsem és a kivibefőtt:

 

A titok egyszerűen az, hogy az üvegek legyenek teljesen tiszták, sterilizáltak, fontos a légmentes lezárás is.

 

Ø  Csak sértetlen üvegeket és fedőket használj, a csorbákat, repedezetteket cseréld ki.

Ø  Alaposan mosogasd el az üvegeket, a fedőket is.

Ø  Sterilizáláshoz egy fazékban főzd ki az üvegeket a fedőkkel együtt, utána nem szabad eltörölgetni!

Ø  Ezután már ne fogdosd össze az üvegeket, inkább egy tiszta csipesszel vagy fogóval tedd szintén tiszta konyharuhára.

Ø  Hibátlan, ép gyümölcsöket válassz a befőzéshez.

Ø  Érdemes különböző méretű üvegeket választanod, mert ha csak reggelihez kell a kividzsem, elég egy kis üveg is, ha viszont összegyűlik a rokonság ünnepi ebédre, jöhet a nagyobb üveg!