Nagy kedvenc a szőlőbefőtt és a szőlőlekvár

 

A szőlőről elsőként a remek hangulatú szüretek és a finom borok juthatnak eszedbe, pedig kiváló befőtt, lekvár és szörp is készíthető belőle. Amikor véget ér a szőlőszezon, akkor sem kell lemondanod erről a finom és egészséges gyümölcsről: eheted önmagában, teheted salátába, főzhetsz belőle gyümölcslevest, de húsok mellé mártásként is kínálhatod.

 

A szőlő tele van értékes hatóanyagokkal

 

A szőlő levében, héjában és magjában is sok antioxidáns vegyület található. Az antioxidánsok semlegesítik azokat a káros szabad gyököket, amelyek különféle gyulladásokat és betegségeket okoznak. Sok növényi immunanyagot, flavonoidot is tartalmaz, amely kiemelt védelmet nyújt az UV-sugárzástól, a káros külső hatásoktól. A szőlőben lévő rezveratrol javítja a véráramlást, rugalmasan tartja az érfalakat, védi a szemet, az agyat, az idegrendszert, és lassítja az öregedési folyamatokat.

 

Mi van még a szőlőben? Bőr- és szemvédő A-vitamin, immunerősítő C-vitamin, csonterősítő K-vitamin és kalcium, sejtfiatalító E-vitamin, stresszcsökkentő B-vitamin, ideg- és izomvédő magnézium, látásjavító lutein és zeaxantin, továbbá vas, szelén, nátrium, kálium is.

 



Érdemes rendszeresen szőlőt enned, ha

 

Ø  rossz a keringésed,

Ø  magas a vérnyomásod,

Ø  magas a koleszterinszinted,

Ø  úgy érzed, hogy romlik a memóriád,

Ø  ízületi gyulladástól szenvedsz,

Ø  gyakran vannak izomgörcseid,

Ø  allergiás vagy,

Ø  romlik a látásod,

Ø  sokáig feszes, fiatalos bőrt szeretnél.

 

A szőlőbefőtt az ősz slágere

 

Készítheted fehér és piros szőlőből, de még vegyesen is. Érdemes szép nagyszeműt választanod, vagy magnélkülit, ha azt szereted, bár a szőlőmagban rengeteg értékes hatóanyag van, amiről fentebb olvashattál.A szőlőbefőttet igazán egyszerű elkészíteni,mert csupán finom szőlő, cukor, némi fűszer és persze megfelelőüvegek kellenek hozzá.

 

Hozzávalók:

1 kg szőlő

30 dkg cukor (ha édes a szőlő, kevesebb is elég, sőt el is hagyható)

ízlés szerint fűszerek: szegfűszeg, fahéj, csillagánizs

 

Elkészítés:

A szőlőszemeket alaposan mosd meg, tedd bele sterilizált befőttesüvegekbe. A szárakat nem kell feltétlenül letépned, ha ollóval vágod rövidre, nem sérülnek meg a szőlőszemek, tovább maradnak frissek, ropogósak. Az üvegekbe a szőlőszemek mellé tegyél egy-egy evőkanál cukrot és ízlés szerinti fűszert. Az üvegeket töltsd fel forró vízzel, zárd le fedőkkel, és állítsd egymás mellé egy nagy fazékba. A nagy fazekat önts fel háromnegyed részig vízzel, és gyöngyözve forrald úgy 5 percig. Hagyd kihűlni az üvegeket a fazékban, mehet is a szőlőbefőtt a kamra polcaira.

 

Így is finom lesz: 1 liter vízből és 60 dkg cukorból főzzél szirupot, és ezt öntsd a sterilizált üvegekbe halmozott szőlőszemekre. Csavard rá a tetőket, állítsd fejtetőre az üvegeket, bugyoláld be pléddel vagy takaróval, és hagyd a száraz dunsztban kihűlni.

 

     


Zamatos, sűrű szőlőlekvár

 

Mint sok más gyümölcsből, a szőlőből is ugyanúgy készíthetsz lekvárt. Többnyire piros szőlőből főzik, de a fehérből is nagyon szuper lesz, és persze bátran keverheted a szőlőfajtákat.A lekvárt felhasználhatod majd süteményekbe, palacsintába, kenheted pirítósra, adhatod libamájhoz, bélszínhez, camemberthez pedig isteni párosítás!

 

A szőlőlekvár elkészítése:

 

Igazán egyszerű lesz: szemezd le a szőlőt, kézzel kicsit nyomkodd szét, vagy krumplinyomóval törd össze. Tedd lábasba, adj hozzá cukrot, egy kis reszelt citromhéjat, forrald fel, és főzd úgy 10 percig. Paradicsompasszírozón vagy nagyobb teaszűrőn passzírozd át, és főzd lassú tűzön még legalább 1 órán át. Töltsd steril üvegekbe, és mehet a dunsztba, takaróba.

 

Tipp: minden fűszer illik a szőlőlekvárhoz, ami a forralt borhoz. Tehetsz bele például fahéjat, szegfűszeget, rózsaborsot, vaníliát, szerecsendiót, de mehet hozzá egy kis narancshéj, birsalma, mazsola is. Egy szép üvegben remek karácsonyi ajándék lesz belőle!

 



A bor és a must mellé főzzél szörpöt is

 

1 liter kipréselt szőlőléhez ½ kg cukrot számíts.A szőlőlevet jó néhány órára tedd hűtőbe, akár egy éjszakát is állhat ott. Utána szűrd át, és a cukorral főzz belőle szirupot nagy lángon, 30 perc alatt. Töltsd tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárd le, állítsd fejtetőre, és jól betakarva hagyd kihűlni.

 

Sima vízzel, de szódával is felöntheted a szörpöt fogyasztáskor, a gyerekek imádni fogják. Ha egy jégkocka tartót is felöntesz a szörppel, és lefagyasztod, pikáns ízesítése és látványeleme lesz majd a koktéloknak!