Spájzolj be házi bolognai alapból!

 

A bolognai ragu a világ egyik legnépszerűbb étele, gyerekek és felnőttek is rajonganak érte. Bár az üzletek tele vannak instant bolognai alapszószokkal és porokkal, nem kérdés, hogy ebből is a házi a legjobb! Egyszerű elkészíteni, sokáig eláll üvegben a kamrában, és isteni finom.

 

A paradicsomos tésztát mindenki szereti, ez meg is látszik a boltok kínálatából: számtalan konzerv, szósz és por sorakozik egymás után a polcokon. De kár az ízfokozókkal, mesterséges adalékanyagokkal és tartósítószerekkel telenyomott spagettiszószokat választani!

 

Készítsd el a saját bolognai mártásodat

 

A bolognai raguhoz való alapszósz könnyen elkészíthető, egy óra alatt akár egy évnyi adagot is el lehet tenni belőle. Jól jön majd néhány üveggel a gyereknek a kollégiumba, az albérletbe, vagy azoknak, akik nem éppen konyhatündérek. Mert egy kis darált hús vagy gomba pirításával, tészta kifőzésével és jó sok parmezánnal gyorsan kész a remek olaszos vacsora. De ha épp nincs idő egy tápláló fogás elkészítésére, akkor is elég elővenni egy üveg bolognai alapot.

 

Házi bolognai alap

 

Az olaszos ételek lendületét a paradicsom és a friss zöldségek adják. A bolognai ragut sem kell túlbonyolítani vagy túlfűszerezni, akkor lesz igazán finom, ha 1/3 része hús, 1/3 része zöldség és 1/3 része paradicsom. Íme egy jól bevált recept a mártáshoz:

 

Hozzávalók:(kb. 5 üvegre)

3 kg hámozott paradicsom

3db vöröshagyma

3 db sárgarépa

3 db szárzeller

3 dl olívaolaj

só, bors

 

Elkészítés:

Az olajon párold üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, majd tedd hozzá a lereszelt sárgarépát, zellert, és pirítsd kicsit össze. Ezután mehet bele a kis kockákra darabolt, hámozott paradicsom és a fűszerek. Főzd kis lángon sűrű, szószos állagúra. Közben készítsd elő a sterilizált üvegeket, és még forrón töltsd bele a bolognai alapot. Csavard rá az üvegekre a tetőket, fordítsd fejjel lefelé. Takard be alaposan törölközővel vagy pléddel, és hagyd az üvegeket a száraz dunsztban kihűlni.

 

Tipp: A bolognai alapszószt sütőben is elkészítheted. A hozzávalókat szórd bele egy tepsibe, keverd össze, fűszerezd meg, és alacsonyabb hőfokon süsd egy bő órán át. Néha nézz rá, kavard át, a végén pedig botmixerrel pépesítheted is, ha krémesebb állagú szószt szeretnél. Mehet is bele a steril üvegekbe és a dunsztba!

 

Amikor megkívánod a bolognai ragut, sertésszalonnán és egy kanál vajon piríts darált marhahúst, öntsd rá fél pohár száraz fehér- vagy vörösbort vagy egy kis alaplét (de akár mindkettőt), a végén adhatsz hozzá egy kevés tejszínt is. Amikor kész a ragu, forrald át egy üveg bolognai alappal, főzz mellé tésztát, szórd meg az egészet parmezánnal.A látványnak is adhatsz egy kis friss bazsalikommal a tetején. Jó étvágyat!


 


Mire használhatod még fel a bolognai szószt?

 

Ha túl nagy adag bolognai ragut főztél ebédre, nem kell még napokig tésztán élned. Kivéve, ha lasagne-hoz vagy pizzához használod fel a maradékot. De itt van még néhány remek ötlet a megmaradt ragu vagy mártás felhasználásához:

 

Ø  Dúsítsd zöldborsóval, kukoricával vagy zöldbabbal, vagy mindezekkel egyszerre, forrald jól össze. Friss, ropogós héjú kenyérrel finom vacsora lesz belőle.

Ø  Hagyd a zöldségeket, és kend rá simán a bolognait kenyérszeletekre. Turbózd fel sonkával, szalonnával, gombával és sok-sok sajttal, süsd meg, máris kész a tartalmas melegszendvics.

Ø  Szereted a rakott ételeket? Párolj zöldségeket, karfiolt, brokkolit, kelkáposztát, kelbimbót, főzz hozzá kölest, hajdinát vagy rizst, öntsd tepsibe, rá a bolognait, reszelt sajtot, és süsd aranybarnára.

Ø  A rakott krumplit is olaszossá teheted a maradék bolognaival!

Ø  Ha már krumplis étel, a brassói apró pecsenyébe is kerülhet a szószból, és kitalálhatsz egy új nevet a fogásnak.

Ø  Zsenge tököt vagy cukkinit tölts meg raguval, és mielőtt a sütőbe teszed, a tetejét kend meg tejföllel, szórj rá sajtot.

Ø  Tekerhetsz is rajta, mert a bolognai szuper jó palacsintatölteléknek! Ha tepsibe lerakod egymás mellé a töltött palacsintákat, leöntöd paradicsomos vagy tejfölös mártással, és összesütöd, nem fogsz ráunni a tésztára sem.