
Spájzolj be házi bolognai alapból!
A bolognai ragu a világ egyik legnépszerűbb étele, gyerekek és felnőttek is rajonganak érte. Bár az üzletek tele vannak instant bolognai alapszószokkal és porokkal, nem kérdés, hogy ebből is a házi a legjobb! Egyszerű elkészíteni, sokáig eláll üvegben a kamrában, és isteni finom.
A paradicsomos tésztát mindenki szereti, ez meg is látszik a boltok kínálatából: számtalan konzerv, szósz és por sorakozik egymás után a polcokon. De kár az ízfokozókkal, mesterséges adalékanyagokkal és tartósítószerekkel telenyomott spagettiszószokat választani!
Készítsd el a saját bolognai mártásodat
A bolognai raguhoz való alapszósz könnyen elkészíthető, egy óra alatt akár egy évnyi adagot is el lehet tenni belőle. Jól jön majd néhány üveggel a gyereknek a kollégiumba, az albérletbe, vagy azoknak, akik nem éppen konyhatündérek. Mert egy kis darált hús vagy gomba pirításával, tészta kifőzésével és jó sok parmezánnal gyorsan kész a remek olaszos vacsora. De ha épp nincs idő egy tápláló fogás elkészítésére, akkor is elég elővenni egy üveg bolognai alapot.
Házi
bolognai alap
Az olaszos ételek lendületét a paradicsom és a friss zöldségek adják. A bolognai ragut sem kell túlbonyolítani vagy túlfűszerezni, akkor lesz igazán finom, ha 1/3 része hús, 1/3 része zöldség és 1/3 része paradicsom. Íme egy jól bevált recept a mártáshoz:
Hozzávalók:(kb. 5 üvegre)
3 kg hámozott paradicsom
3db vöröshagyma
3 db sárgarépa
3 db szárzeller
3 dl olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
Az olajon párold üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, majd tedd hozzá a lereszelt sárgarépát, zellert, és pirítsd kicsit össze. Ezután mehet bele a kis kockákra darabolt, hámozott paradicsom és a fűszerek. Főzd kis lángon sűrű, szószos állagúra. Közben készítsd elő a sterilizált üvegeket, és még forrón töltsd bele a bolognai alapot. Csavard rá az üvegekre a tetőket, fordítsd fejjel lefelé. Takard be alaposan törölközővel vagy pléddel, és hagyd az üvegeket a száraz dunsztban kihűlni.
Tipp: A bolognai alapszószt sütőben is elkészítheted. A hozzávalókat szórd bele egy tepsibe, keverd össze, fűszerezd meg, és alacsonyabb hőfokon süsd egy bő órán át. Néha nézz rá, kavard át, a végén pedig botmixerrel pépesítheted is, ha krémesebb állagú szószt szeretnél. Mehet is bele a steril üvegekbe és a dunsztba!
Amikor megkívánod a bolognai ragut, sertésszalonnán és egy kanál vajon piríts darált marhahúst, öntsd rá fél pohár száraz fehér- vagy vörösbort vagy egy kis alaplét (de akár mindkettőt), a végén adhatsz hozzá egy kevés tejszínt is. Amikor kész a ragu, forrald át egy üveg bolognai alappal, főzz mellé tésztát, szórd meg az egészet parmezánnal.A látványnak is adhatsz egy kis friss bazsalikommal a tetején. Jó étvágyat!
Mire használhatod még fel a bolognai
szószt?
Ha túl nagy adag bolognai ragut főztél ebédre, nem kell még napokig tésztán élned. Kivéve, ha lasagne-hoz vagy pizzához használod fel a maradékot. De itt van még néhány remek ötlet a megmaradt ragu vagy mártás felhasználásához:
Ø Dúsítsd zöldborsóval, kukoricával vagy zöldbabbal, vagy mindezekkel egyszerre, forrald jól össze. Friss, ropogós héjú kenyérrel finom vacsora lesz belőle.
Ø Hagyd a zöldségeket, és kend rá simán a bolognait kenyérszeletekre. Turbózd fel sonkával, szalonnával, gombával és sok-sok sajttal, süsd meg, máris kész a tartalmas melegszendvics.
Ø Szereted a rakott ételeket? Párolj zöldségeket, karfiolt, brokkolit, kelkáposztát, kelbimbót, főzz hozzá kölest, hajdinát vagy rizst, öntsd tepsibe, rá a bolognait, reszelt sajtot, és süsd aranybarnára.
Ø A rakott krumplit is olaszossá teheted a maradék bolognaival!
Ø Ha már krumplis étel, a brassói apró pecsenyébe is kerülhet a szószból, és kitalálhatsz egy új nevet a fogásnak.
Ø Zsenge tököt vagy cukkinit tölts meg raguval, és mielőtt a sütőbe teszed, a tetejét kend meg tejföllel, szórj rá sajtot.
Ø Tekerhetsz is rajta, mert a bolognai szuper jó palacsintatölteléknek! Ha tepsibe lerakod egymás mellé a töltött palacsintákat, leöntöd paradicsomos vagy tejfölös mártással, és összesütöd, nem fogsz ráunni a tésztára sem.