
Szilvából a gombóc a nyerő!
A szilvás gombócot szinte mindenki szereti, de azért a derelyéből, rétesből, pitéből is kérünk repetát. A szilvát nemcsak édességekhez, sós ételekhez is felhasználhatod:húsételekhez mártásként, töltelékként különösen finom.Télire eltehetsz belőlelekvárt, kompótot, ivólét, sőt savanyúságot is, vagy főzhetsz kiváló szilvapálinkát.
Az egészségednek is jót tesz
Mint a legtöbb gyümölcs, a szilva is tele van olyan vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel, amelyek nagyon hasznosak az emberi szervezet számára.
Ø A szilva 85 százaléka víz, kiváló hidratáló a bőrödnek, a belső szerveidnek.
Ø Természetes C-vitamin-forrás, segíti az immunrendszered működését.
Ø Tele van bőrvédő és látásjavító A-vitaminnal és béta-karotinnal.
Ø Szinte az összes B-vitamin megtalálható benne, amelyek csökkentik a stresszt, javítják a koncentrálóképességedet és a hangulatodat.
Ø Magas káliumtartalmával hozzájárulhat az infarktus, az agyvérzés kockázatának csökkentéséhez!
Ø Növényi immunanyagai, a flavonoidok nemcsak a káros külső környezeti hatásoktól védenek, de a sejtjeid ellenálló képességét is növelik a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
Ø A szilva rostjai tisztítják a beleket, segítik az emésztést, különösen székrekedés ellen ajánlott.
Hogyan tedd el a szilvát télire?
Szilvabefőtt
Egyszerűen és gyorsan elkészítheted. Csak magozd ki a szilvát, bontsd felekre, pakold tele a sterilizált üvegeket. Rakj mellé fahéjat és szegfűszeget, önts rá cukorral felforralt vizet, csavard rá az üvegekrea tetőket. Ezután egy nagy lábasban sorakoztasd egymás mellé a szilvás üvegeket, háromnegyed részig töltsd fel vízzel, és forrald közepes lángon 15 percig. Azután mehetnek törölközőkbe vagy egy nagy plédbe bugyolálva, hogy dunsztban hűlhessenek ki.
Ecetes szilva
Nemcsak édes befőttet tehetsz el a szilvából, ecetes savanyúságként is sokan imádják. Az ecetes szilva igazi békebeli savanyúság, felhasználhatod a keményebb darabokat is, de zöld azért ne legyen benne. Ugyanúgy készül, mint az édes befőtt, de a felöntőlébe kerüljön a cukor mellé só és ecet. Ügyelj itt is arra, hogy az üvegek sterilek legyenek!
Szilvalekvár
Szilvából lekvárt hagyományos módon, lábasban is főzhetsz, de a tepsis változat egyre közkedveltebb. Cukor hozzáadása nélkül is finom lesz, azt mondják, akkor jó, ha olyan sűrű, hogy megáll benne a fakanál. Magas hőmérsékleten, 200 fokon forrald fel a szilvát a sütőben, majd 100 fokon süsd addig, amíg a kívánt sűrűséget eléred. Érdemes jó sok üveggel eltenned a lekvárból, hogy legyen mivel tölteni a derelyét, a palacsintát, vagy megkenni a vajaskiflit.
Szilva nyersen
A magozott, felezett szilvát nyersen is elteheted, cukorral, szegfűszeggel, vaníliával, egy kis rumot locsolhatsz rá ráadásként. Ezt a keveréket hagyd állni egy napig, azután mehet az üvegekbe. Sokáig ropogós, friss marad így a szilva!
Szilva a palackban
Bizony inni is jó! Ha van a családban olyan, akinek rossz az emésztése, akkor mindig legyen néhány palack szilvalé a kamrában. Ha pedig valami erősebbre vágysz, nem hiába hungarikum a szilvórium, a szilvapálinka! Ajándéknak is szuper lesz, még a pálinkásüvegeket is egyedivé, személyessé teheted. A szilvalikőrnek könnyen találsz megfelelő üveget, de a házi szilvabort szintén érdemes kipróbálnod.
Amihez nagyon illik a szilva:
· Gyümölcslevesekből ki ne maradjon, bár önmagában vaníliával, fahéjjal ízesítve most az ősz slágerlevese lett.
· Húsok mellé mártásként, vagy húsokba töltelékként kivételesen finom ízt ad az ételeknek.
· A szilvás chutney is megér néhány befőttesüveget, ez a fűszeres indiai szósz bármikor jól jöhet a konyhában.
· Kacsasülthöz vörösborban párold meg a szilvát, páratlan köret lesz!
· A baconba csavart sült szilva is isteni, meglocsolhatod egy kis pálinkával, vagy hozzácsavarhatsz vékony csirkemell csíkokat.
· Szinte minden más gyümölcshöz illik, készülhet belőle gazdag gyümölcssaláta, de zöldségsalátákba is bátran beleapríthatod.
· Sok sütemény van, amely a szilvától lesz egyedi, ilyen például a barátfüle, a derelye.
· Ha piskótába sütöd, a fél szilvákat héjukkal lefelé tedd a tésztába, így nem áztatják el.
· És persze az örök kedvenc, a szilvás gombóc sem maradhat le a listáról.
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
1 kg burgonya (főznivaló)
400 g liszt
200 g zsemlemorzsa
1 db tojás
20 db magozott szilva
1-2 ek vaj
porcukor, fahéj
só
Elkészítés:
Főzd meg a burgonyát, törd össze, és hagyd teljesen kihűlni. Gyúrd össze a liszttel, tojással, olvasztott vajjal és egy kevés sóval. Pihentesd úgy 20 percig, azután nyújts ki ujjnyi vastagságúra a tésztát, vágj 6x6 cm-es négyzeteket belőle. A közepükre helyezz egy-egy fél szilvát, a mag helyére szórj fahéjas porcukrot (de egy kis házi szilvalekvár is mehet még bele). A sarkuknál fogva csomagold be a tésztakockákat, és formáld gombócokká. Enyhén sós, lobogó vízben főzd ki a gombócokat, majd forgasd bele serpenyőben, vajon megpirított zsemlemorzsába. Fahéjas porcukorral megszórva tálalhatod.
Tippek:
o Ha a burgonyát már előző este megfőzöd, nem kell várnod, hogy kihűljön.
o A tésztába tehetsz pluszba egy-két evőkanálnyi búzadarát, még finomabb lesz tőle.
o Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor még 3-4 percig főhetnek.
o Egyszerre akár dupla adagot is kifőzhetsz, mert a gombócokat lefagyaszthatod.