
Üvegben a királyi konyhák csemegéje
A naspolya manapság nem tartozik a népszerű gyümölcsök közé, pedig egykoron a királyi konyhákban különleges helyet foglalt el a szarvasgomba és a kaviár mellett. Itthon a téli időszak legértékesebb gyümölcse, rengeteg természetes C-vitamin van benne, és könnyen el is tehető egész évre.
A naspolya rokona az almának, a körtének és a birsnek, a belseje krémes és édes, csupa vitamin. Bár nyersen a legegészségesebb, de magas pektintartalmának köszönhetően remek lekvár, zselé és sajt készíthető belőle. Érdemes pár üveg naspolyás csatnit is eltenni!
Miért egyél minél több naspolyát?
Ø Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, nagyon hasznos gyümölcs az immunrendszer megerősítésére, különösen a téli járványos időszakban.
Ø Sok kalcium, magnézium és kálium van a naspolyában, amelyek gondoskodnak a csontok, a fogak erősségéről, az izomgörcsök megelőzéséről, a stressz, a fáradékonyság csökkentéséről.
Ø Magas és jól hasznosuló vastartalma miatt vérszegénység, vashiány esetén kimondottan ajánlott!
Ø Pektinjei nemcsak a befőzésnél jönnek jól természetes zselésítőként, de a fogyókúrát is segítik, mert hamar eltelítik a gyomrot, csökkentik az étvágyat.
Ø Béta-karotinjai feszesen tartják a bőrt, halványítják a májfoltokat, védenek a káros UV-sugárzással szemben.
Ø Segíti a méregtelenítést, tisztítja a beleket, a májat, a veséket, a kisebb köveket, homokot is kihajtja.
Naspolyalekvár
Igaz, hogy ránézésre nem a legszebb gyümölcs, de nagyon finom lekvárt főzhetsz a naspolyából. Különlegessé teszi a palacsintát, a pohárkrémeket, a piskótát és egyéb süteményeket, vagy akár egyszerűen az üvegből vajas kenyérre kenve is eheted.
A lekvárhoz nem kell a naspolyát hámozni, magozni, csak alaposan megmosni, és annyi vízben, amennyi épphogy ellepi, kb. 15-20 percig főzni. Közben ajánlott sűrűn kevergetni, a fakanállal jól szét is lehet nyomkodni közben. Miután megfőtt, át kell szűrni, az átszűrt naspolyakrémhez pedig hozzáadni egy kis cukrot, reszelt citromhéjat és/vagy narancshéjat, mehet bele szegfűszeg, fahéj is. (1 kiló gyümölcsre 20 deka cukrot számíts.)
Mindezekkel együtt még bő fél órát főzzed, utána pedig forrón töltsd át steril üvegekbe. Csavard rá a tetőket, bugyoláld be törölközőbe vagy plédbe, és hagyd kihűlni az üvegeket a száraz dunsztban.
Tipp:Ajándéknak is egyedi lesz a naspolyalekvár egy szép kis üvegben!
Naspolyasajt
Állagában hasonlít a birsalmasajtra, gyönyörű csokoládészínű édesség lesz. Elkészítheted alap változatban, csupán cukorral megfőzve, és üvegbe eltéve, ám ha diót vagy pisztáciát is adsz hozzá, igazán extra csemegével dicsekedhetsz majd! Önmagában is nagyon ízletes, de például a gyümölcskenyerek vagy a muffinok páratlan desszertté válnak tőle.
Hozzávalók:
5 kg naspolya
2 kg cukor
½ kg pirított, darabolt dióbél vagy pisztácia
Elkészítés:
A megpuhult naspolyákat alaposan mosd át, nyesd e a két végüket, majd tedd fel egy fazékba főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor már leválik a magokról a gyümölcshús (kb. 40 perc), passzírozd át jó krémes állagúra. A megmaradt masszát közepes lángon, gyakori kevergetés mellett főzd tovább addig, amíg teljesen besűrűsödik, és elválik a fazék falától. Add hozzá a cukrot, a diót vagy a pisztáciát, forrald még egyszer össze.
Töltsd át hideg vízzel kiöblített formákba, és hagyd állni egy napon keresztül. Borítsd ki sütőpapírra, és szárítsd egy hétig az egyik oldalát, egy hétig a másikat. Tedd jól záródó üvegekbe, hónapokig is eláll!
Tipp: A szárítást meggyorsíthatod, ha 60-70 fokos sütőbe teszed az elkészült naspolyamasszát, utána vághatod, darabolhatod, teletöltheted az üvegeket.
Naspolyás csatni
A csatni (chutney) a kamrák egyik adu ásza. Ez a sűrű, gyümölcsös-zöldséges-fűszeres mártás mindenféle sült zöldséghez, húshoz, halhoz, tésztához illik, sőt egy kis sós keksszel nagyszerű nassolnivaló az üvegből. A naspolyás változat pedig igazi kuriózum!
Egyszerű elkészíteni: a magtól és héjától megszabadított naspolyát dinszteld meg kevés olajon almával és fokhagymával, adj hozzá egy kis almaecetet, cukrot, gyömbért, köményt, egy csipetnyi sót és borsot. Alacsony lángon főzd 15 percig, és utána öntheted is a tiszta, sterilizált üvegekbe. Lezárva, dunsztolva feltöltheted a kamra polcát.
Tipp: Egy kis chilit is adhatsz hozzá, hogy pikáns legyen, de bármilyen fűszerrel ízesítheted saját ízlésed szerint. Dúsíthatod más gyümölcsökkel, zöldségekkel, ami éppen akad otthon. A házi csatninak nincsen párja, formás üvegben átnyújtva még ajándéknak is egyedi gasztromeglepetés!