
Variációk hagymalekvárra
Ha valaki még nem kóstolta, elsőre bizarrnak tűnhet lekvárt főzni hagymából, ám nem véletlen, hogy egyre többen keresik a boltok polcain a hagymalekvárt. Házilag is könnyen elkészíthető, csupán néhány egyszerű alapanyag kell hozzá, és igazi gasztronómiai ínyencséggel bővülhet a kamra választéka.
Ez a rafinált ízvilágú, egyszerre édes, sós, pikáns lekvár még egy sima pirítóst is mennyei csemegévé tesz, de tálalható önállóan köretnek húsok mellé, mártogatósnak nyers zöldségekhez, vagy belekerülhet a hamburgerbe, szendvicsekbe. Amellett, hogy a hagymalekvár különleges finomság, egészséges is, mert igen gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Ráadásul könnyűelkészíteni, és nem kerül sokba, hiszen alapanyaga az egyszerű lilahagyma.
Íme egy alaprecept, amely bátran variálható egyéni ízlés szerint:
Hagymalekvár recept
Hozzávalók:
· 1 kg lilahagyma
· 3 evőkanál cukor
· 5 evőkanál olívaolaj
· 4 evőkanál balzsamecet
· 1teáskanál só
· bors, kakukkfű
Elkészítés:
A megtisztított, apró darabokra vagy vékony karikákra vágott hagymát dinszteld meg az olívaolajon, majd sózd meg. Amikor a hagyma már összeesett, hozzáadhatod a cukrot és a balzsamecetet. Sűrű kevergetés közben karamellizáld (azaz hagyd, hogy elpárologjon a folyadék belőle, és pirítsd), azután fűszerezd őrölt borssal, kakukkfűvel. Kis lángon főzd tovább, le is takarhatod egy fedővel, hogy jól megpuhuljon a hagyma. Ha szükséges, egy kis vízzel öntögesd fel. Amikor sűrű, ragacsos, vagyis lekvárszerű az állaga, készen is van.Öntsd át alaposan megtisztított befőttesüvegekbe, és dunsztold ki.
Tippek, hogy még finomabb legyen a
hagymalekvár
Ø Kristálycukor helyett készülhet barnacukorral és méz hozzáadásával is, a legjobb erre a virágméz.
Ø A balzsamecet mellé mehet 2 decivörösbor, de minőségi legyen! Vagy egy fél deci konyak.
Ø A lilahagyma fele lecserélhető vöröshagymával, sőt akár kizárólag vöröshagymából is készülhet a lekvár, úgy is nagyon finom lesz.
Ø A fűszerek szinte szabadon választhatók, a hagymalekvárhoz jól megy a babér, a rozmaring, a chili, a fahéj, a gyömbér, a rózsabors és a szegfűszeg is.
Dunsztba a hagymalekvárral!
Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű lekvárt főzni, mert nem muszáj mindig frissen elkészíteni, eltehető télre, nyárra, mindig jól jön majd. A száraz dunszt a legideálisabb, nem kell hozzá tartósítószer sem. Ugyanúgy kell eljárni, mint más lekvároknál vagy a lecsónál.
Amint elkészül a hagymalekvár, még forrón töltsdbele sterilizált üvegekbe, csavard rá a fedőket, és fordítsd fejjel lefelé őket. Tedd szorosan egymás mellé a befőttesüvegeket, egy pléddel is betakarhatod, a cél, hogy minél lassan hűljenek ki. A hagymalekvár dunsztolva sokáig eláll, de felbontás után tárold hűtőben.
Mihez kínálhatod a hagymalekvárt?
A leginkább natúr húsokhoz, vadhoz, sült kacsához vagy libamájhoz illik, de grillszezonban nem maradhat el a grillsajtok, a camembert, a kolbászok, a halak és húsok mellől sem egy-egy üveg hagymalekvár. Sőt még a hamburger is finomabb lesz tőle. Vegánoknak köretként vagy mártogatósnak nyers zöldségekhez, sült édesburgonyához kínálhatod. Vannak, akik esküsznek rá, hogy pogácsába sütve hihetetlen ízeket hoz elő, és még a pizza is különleges fogássá válik egy kis hagymalekvárral. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható!
Így is variálhatod a hagymalekvárt:
· Csak csipetnyi sót használva és különféle gyümölcsökkel párosítva, például szederrel, aszalt szilvával, fügével, áfonyával, naranccsal vagy eperrel különleges, egzotikus ízvilágot kaphatsz.
· Sőt keverheted más, édes lekvárokkal is, hiszen a hagymalekvárhoz szinte minden passzol, nagy kedvenc a csipkebogyó-hagyma és ribizli-hagyma párosítás.
· Sajtimádóknak ajánlott a diós-mazsolás variáns, ezek is mehetnek bele a lekvárosba. Sajtok mellé ellenállhatatlan csemege!
· További zöldségekkel is gazdagíthatod a hagymalekvárt: különösen káposztával, céklával lesz nagyszerű az íze.
· Ha fűszerezéskor bőkezűen bánsz az őrölt gyömbérrel és a chilivel, trendi édes-csípős mártogatós lesz belőle.
Mielőtt az összes hagymalekvárt megennéd, gondold át, milyen születésnap, névnap, évforduló vagy egyéb ünnepi alkalom közeleg, mert egymutatós csatos üvegben, felcímkézve vagy saját receptet mellékelvegasztroajándéknak is tökéletes!