Vitaminbomba a télre

 

A cékla az egyik legjobb téli immunerősítő zöldség, tele van antioxidánsokkal, értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ráadásul olcsó is, finom is, savanyúságként nincsen párja, de sósan, édesen is elkészíthető. Levesként, főételként, köretként, salátaként, sőt még süteményként is tálalhatod.

 

Mi van a céklában?

 

A zöldségekről általában elmondható, hogy összetételükkel hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A céklában is sok vitamin, ásványi anyag, nyomelem és egyéb értékes vegyület található. Nitrátból például sokkal többet tartalmaz, mint bármilyen más zöldség! A nitrát segít tisztán tartani az ereket, normalizálni a vérnyomást, javítja a keringést, védi a szívet és az agyat is. A céklában lévő vasat pedig sokkal jobban tudja hasznosítani a szervezet, mint a többi zöldségben lévőt.

 

Egyél minél több céklát, mert

 

Ø  kiváló C-vitamin-forrás, hozzájárul az immunrendszered megerősítéséhez.

Ø  magas nitráttartalmával jelentősen csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát.

Ø  piros pigmentjei, a betacianinok adják a szép színét, de a sejtjeidet is megóvják a káros környezeti hatásoktól.

Ø  májtisztító hatású, a májnak pedig kiemelt szerepe van abban, hogy kiválassza a gyógyszerek, élelmiszer-adalékanyagok, füstök, kemikáliák révén szervezetedbe került méreganyagokat.

Ø  a cékla hatóanyagai természetes úton csökkenthetik a magas vérnyomást.

Ø  sok folsav található benne, amely különösen a várandósság ideje alatt fontos, mert védi a magzatot.

Ø  a céklában lévő béta-karotinok rugalmasan tartják a bőrödet, halványítják a bőrfoltokat, megszépítik a hajadat, erősítik a körmeidet.

Ø  sok benne az A-vitamin, a „szem vitaminja”,amely segít, hogy sokáig éles maradjon a látásod.

Ø  az idegrendszer működésére is kihat, hatóanyagai még az időskori demenciát is megelőzhetik.

 



A kihagyhatatlan céklasaláta

 

A céklából savanyúság készül a leggyakrabban, nem is hiányozhat a vasárnapi ebédként tálalt rántott hús mellől. Gyorsan és egyszerűen elkészítheted, sokáig eláll, vagyis elállna, ha nem fogyna el igen hamar. Ez a recept kb. 5 üvegnyi céklasalátához elegendő, de ha szereti a család, érdemes megdupláznod az üvegek számát, és nagyobb mennyiséget eltenned.

 

Hozzávalók:

3 kiló cékla

3 dl10%-os ecet

5 evőkanál cukor

2 evőkanál só

2 teáskanál köménymag

1 liter víz

 

Elkészítés:

A céklákat öntsd fel annyi vízzel egy lábasban, amennyi éppen ellepi őket, főzd lassú tűzön, körülbelül 1 óra alatt megpuhulnak. Amikor megfőttek, hámozd meg a céklákat, és szeleteld fel. Készíts felöntőlevet: 1 liter vízhez add hozzá az ecetet, a cukrot, a sót, a köménymagot, forrald jól össze. Steril befőttesüvegeket tölts meg a céklákkal, öntsd fel a lével. Csavard rá a tetőket, majd nagy fazék vízben állítsd egymás mellé az üvegeket, tegyél alájuk konyharuhát vagy újságpapírt, hogy ne koccanjanak össze, és forrald gyöngyözve. Hagyd kihűlni száraz dunsztban, törölközőbe vagy plédbe csavarva. Néhány nap alatt már jól összeérnek az ízek az üvegekben!

 

Tippek a céklasalátához:

 

·         A fűszerezésben kövesd bátran a saját ízlésedet, kerülhet bele bors, szegfűszeg, torma, babérlevél vagy koriandermag is.

·         Nemcsak fazékban főve, hanem sütőben sütve is elkészítheted a céklát; olajjal meglocsolva, fóliával letakarva, 180 fokon sütve.

·         A salátához tehetsz hagymát, paprikát, káposztát is, nagyon finom lesz!

·         Ételecet helyett használhatsz almaecetet, balzsamecetet, fehér- vagy vörösborecetet.

·         Egy kevés citromsav vagy aszkorbinsav (C-vitamin) segít megőrizni a cékla szép színét.

 



Nemcsak savanyúságként finom!

 

Szinte nincs is olyan fogás, amibe ne lehetne céklát tenni. Készíthetsz belőle finom krémlevest köményesen vagy tejszínnel, de meg is töltheted: kerülhet bele hús, gomba, sajt és mindenféle zöldség vagy gyümölcs. Remek köret almával, dióval együtt pirítva, balzsamecetes szirupban, vagy pácolt sütőtökkel együtt megsütve. A cékla a rizottót is izgalmasabbá, krémesebbé, no meg színesebbé teszi.

 

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnhet, de a sütemények is szeretik a céklát. Különleges, de nem tolakodó ízt ad nekik, és a tészták állagának is nagyon jót tesz. Kerülhet muffinba, sajttortába, csokitortába, zabpelyhes kekszbe, sőt még szilvás gombócba is.

 

Ezeket a céklás fogásokat mind magaddal viheted egy jól lezárt befőttesüvegben vagy csatos üvegben, így a munkahelyeden is finom házi kosztot ehetsz. Ráadásul praktikus és környezetbarát csomagolása lesz az ebédednek.