
Vitaminbomba üvegben: házi
savanyú káposzta
Közeledik a karácsony és az újév, a töltött káposzta, a korhelyleves és a disznótoros ideje.Nem hiányozhat a savanyú káposzta sem! Önmagában is finom, és számtalan ételhez felhasználható, de nemcsak ezért szeretjük. A savanyú káposzta és a leve is tele van értékes hatóanyagokkal, valóságos vitaminbomba!
A téli hónapok természetes
immunerősítője
A savanyú káposzta egyik legnagyobb erénye, hogy nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Ahhoz, hogy a különböző kapszulákban, porokban bevett C-vitamin megfelelően felszívódhasson és hasznosulhasson, a szervezeted különféle vegyületeket használ fel a tartalékaiból. Azonban a természetben előforduló C-vitamin, mint amilyen a káposztásban is van, már ezekkel a felszívódást, hasznosulást biztosító anyagokkal együtt érkezik. Tökéletes a szükséges C-vitamin-pótlásra.
Mi mindenben lehet még hasznos számodra a savanyú káposzta?
Ø Segíti az immunrendszered megfelelő működését, így könnyebben védekezhetsz a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
Ø Serkenti a szervezeted kollagéntermelődését, feszesebb lesz a bőröd, erősebb a fogínyed, egészségesebbek az ízületeid.
Ø Magas víztartalmával hozzájárul a napi folyadékszükségleted pótlásához, megelőzheti a fejfájást, kifáradást, a belső szerveidnek is biztosítja a hidratálást.
Ø B-vitaminjaival, ásványi anyagaival csökkenti a stresszt, az idegességet, jobban fogsz aludni, és nő a napközbeni teljesítményed.
Ø Kiváló természetes probiotikum! Az erjedés során a savanyú káposztában jótékony baktériumok, probiotikumok keletkeznek, amelyek kiszorítják a káros baktériumokat, egészségesen tartják a bélflórát, amely az immunanyagok nagy részét is termeli.
Ø Élelmi rostjai szinte kisöprik a bélrendszert, megtisztítják a felesleges salakanyagoktól.
Ø Olyan karbinolvegyületeket tartalmaz, amelyek jótékony hatásúak a hormon háztartásra, ezért bizonyos daganatok kialakulásának a megelőzésében is szerepet játszhatnak.
Ø A savanyú káposztában lévő lutein javíthatja a látásodat, megvédhet az időskori szembetegségektől, látásromlástól.
Ø Szeretnél leadni pár kilót? Nem véletlenül népszerű a káposztaleves diéta, serkenti az anyagcserét, az emésztést, alig tartalmaz kalóriát, de nagyon laktató, eltelíti a gyomrot is, csökkenti az étvágyat.
Házi savanyú káposzta
Ha már ennyire egészséges és még finom is, érdemes eltenni belőle jó sok üveggel télire. A savanyú káposztát hagyományosan fahordóban savanyítják, és jól megtapossák. De nem kell magas költségekbe verned magad és gumicsizmában táncot járnod, otthon is készíthetsz remek üveges savanyú káposztát.
Hozzávalók:
10fej káposzta
1 dkg só/minden 1 kg káposztára
2 alma (lehet birsalma is)
fűszerek: szemes bors, kapor, torma
Elkészítés:
Tisztítsd meg alaposan a káposztát, dobd ki a sérült felső leveleket, vágd ki a torzsát. Ha nem túl fás, maradhat is, mert segíti az erjedést, és kellemes édeskés ízt ad. Tegyél félre minden fejből 4-5 levelet, gyaluld le a megmaradt káposztát.Kilónként 1 deka sót számítva sózd be, egy kicsit a leveleket is, és hagyd néhány órán át állni. Ezután rétegezd tiszta, nagyobb üvegekbe, ideális az 5 literes üveg hozzá. Béleld ki az üveg alját káposztalevelekkel, tegyél rá egy kis szeletekre vágott almát, kaprot, tormát, szemes borsot, erre jöjjön néhány nagy marék gyalult káposzta. Alaposan nyomkodd le, majd folytasd a rétegezést, nyomkodást az üveg nyakáig, a tetejét is burkold levelekkel. Fontos, hogy a káposztát ellepje a saját leve!
Szoba hőmérsékleten hamar megindul az erjedés, amíg forr, fedő nélkül, 20-25 fok között tárold az üvegeket, a keletkező habot szedegesd le folyamatosan. Már egy-két hét alatt elkészülhet, azután afedővel lezártüvegeket tárold jó hűvös helyen.
Tippek: Apróra vágott kápia paprikát, sárgarépátés hagymát is keverhetsz az üvegbe a káposzta közé.A fűszerezést beállíthatod a saját ízlésed szerint, a káposzta szereti a köményt,babért, koriandert, borsikafüvet, mustármagot is. Az erjedési folyamatot gyorsíthatod egy kis joghurttal az üvegben, a káposzta tetején.
Milyen ételekhez használhatod fel a
savanyú káposztát?
A klasszikus töltött káposzta, korhelyleves és disznótoros mellett még számtalan étel alapanyaga vagy ízesítője lehet:
· Ha ebéd után marad még az üvegben, másnap a tepertős pogácsába vagy a fasírtba is belesütheted.
· Lepiríthatod füstölt szalonnával, és főtt tésztával tálalhatod főfogásként sajttal, tejföllel.
· Friss almával, körtével, mangóval vagy ananásszal és persze sok lila hagymával bármilyen étel mellé kínálhatod salátának.
· A cékla-, lencse-és bableveshez is remekül illik a savanyú káposzta íze.
· A melegszendvicseket, hamburgereket feldobja egy plusz réteg savanyú káposzta, sőt, ha házi rozskenyeret sütsz, abba is tegyél egy keveset belőle.
· Darált hússal, rizzsel, fokhagymával, pirospaprikával és jó sok tejföllel nagyszerű rakottas lesz.
· A rétest, pirogot is tölts meg az üvegbőlsavanyú káposztával!
· Leveles tésztára szórva, sonkával feltekerve és kisütve a káposztás csiga az egyik kedvenc vendégváró, de ha sűrű palacsintatésztába kevered a káposztát, és úgy sütöd ki jó ropogósra, az is sláger falat.