
Az 5 legjobb gasztroajándék karácsonyra
Egyre népszerűbbek a saját készítésű gasztroajándékok, főleg látványos és környezetbarát üvegcsomagolásban. Nemcsak azért, mert a házi finomságok klasszisokkal jobbak a boltinál, hanem mert a ráfordított munka és igyekezet adja meg az igazi értékét, az ünnep és az ajándékozás lényegét.
A gasztroajándékod biztos, hogy nem kerül a szekrény mélyére, és szeretettel gondol majd rád a megajándékozott, talán még inspirálni is fogod őt a kreatív megoldásokra. Ez a karácsony se múljon el ehető, iható ajándékok nélkül, ezért adunk néhány ötletet, milyen különleges csemegéket nyújthatsz át az ünnepi üvegekben.
1. Mézeskalácsos trüffel- és zserbógolyó
Édesszájú rokonokat, barátokat és munkatársakat tehetsz nagyon boldoggá ezekkel a mini csokoládés csodákkal. Amilyen elegánsan mutatnaka díszes üvegekben, olyan egyszerű az elkészítésük.
Mézeskalácsos trüffel golyó
Hozzávalók:
2 dl tejszín
30 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
3 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
Vízgőz felett olvaszd meg a csokit, keverd hozzá a vajat és a tejszínt, majd a fűszereket. Töltsd a masszát szilikonos jégkocka tartóba, várd meg, amíg kihűl, azután forgasd meg a golyókat a kakaóporban. (Ha nincs kerek jégkocka tartód, a kezeddel is formázhatod a csokimasszát.) A trüffeleket bonbonos papírba csomagolhatod, de simán is belehalmozhatod egy szép üvegbe.
A zserbógolyókhoz darálj le kekszet és diót, adj hozzá baracklekvárt és egy kis rumaromát. Formázz golyókat a masszából, és tedd be a hűtőbe. Mialatt szilárdulnak, egy tábla ét csokiból reszelj le egy keveset, a maradékot olvaszd meg vízgőz felett; ebbe mártogasd meg a golyókat, azután szórd meg a csokireszelékkel. Amint megköt a máz, máris töltheted az ajándéküvegeket! Köss az üvegre masnit, tegyél rá díszes címkét, rá is írhatsz egy személyes üzenetet.
2. Egy csupornyi karamell
Még az utolsó pillanatokban is elkészítheted, hiszen nem kell hozzá más, mint tej, cukor, vaj és vanília. Finom karamellkrémként is ajándékozhatod, vagy megszilárdulás után felvághatod kockákra. Érdemes csatos üvegekbetöltened, nagyon dekoratív karácsonyi ajándék lesz belőle. Ínyenceknek válaszd a sós karamellt vagy a karamellás diót!
3. Ünnepi likőrök
Ha saját készítésű pálinkával vagy finom házi borral büszkélkedhetsz, akkor nem kérdés, mivel várd a vendégeket, vagy mit vigyél a rokonságnak az ünnepi ebédhez. Töltsd karácsonyi palackokba, és máris különleges ajándékot nyújthatsz át.
De az italok között most a tojáslikőr és a Raffaello likőr az abszolút sláger karácsonyi ajándék, persze ezekből is a házi készítésű.Ha nem vagy kifejezetten ügyes a konyhában, akkor sem lesz nehéz megfőznöd ezeket a krémes, édes italokat. Dekorüvegekbenkülönleges meglepetés lesz, de néhány palackkal magadnak is tegyél félre hideg téli estékre vagy a szilveszteri partira. Az ünnepi likőrök receptjét ITT találod.
4. Karácsonyi csatni
Tökéletes kiegészítője lesz a karácsonyi menünek, szinte minden sülthöz, pecsenyéhez illik, de még a vegán rizses, tésztás fogásokat is mennyeivé teszi. A csatni (chutney) egy fűszeres szószféleség, kissé darabos, sűrű mártás. Bármilyen gyümölcsből, zöldségből elkészítheted, karácsonyra a narancsos-almás a legjobb, gyömbérrel, szegfűszeggel, fahéjjal, szerecsendióval és sok mazsolával. Csatos üvegbe zárva az egyik legpikánsabb gasztroajándék lehet.
5. Instant csemegék
Nagyon egyszerű és ötletes ajándék, ha egy szép üvegbe rétegezed egy finom sütemény, gyümölcsrizs vagy forró csoki hozzávalóit, és egy kis kártyán mellékeled a receptet, no meg az ünnepi jókívánságokat.
Instant forrócsoki
Hozzávalók:
1 kis bögre kakaópor
1 kis bögre tejpor
½ bögre cukor
mályvacukor, csokipasztilla vagy csokidara
Elkészítés:
Szitáld át a kakaóport, hogy ne legyen csomós, majd öntsd egy tiszta üvegbe. Keverd ki a tejport a cukorral, rétegezd rá a kakaóporra. A tetejére tegyél mályvacukrot, csokoládét. Az üveget díszítsd piros masnival, szívószállal, karácsonyi csavart cukorbottal vagy szaloncukorral.
Tipp: Ha valaki nem szereti túlságosan az édességeket, akkor fűszeres magkeveréket, aszalt gyümölcsöket, müzlitis tehetsz az üvegbe.
Miért válassz üvegcsomagolást a
karácsonyi ajándékokhoz?
Ø Az üveg csupa természetes anyagból készül, nem tartalmaz káros vegyszereket, ezért ételek, italok tárolásához különösen jó választás.
Ø Üvegcsomagolásban azonnal látható a tartalom, sőt az üveget díszítheted, fel is címkézheted, egyedi dizájnt adhatsz az ajándékodnak.
Ø Az üveg tisztítása egyszerű, csak ki kell mosni, és újratölthető, annyiszor használod, ahányszor csak akarod.
Ø Még bevásárlásnál is használhatod műanyag zacskó helyett; kérd üvegbe a rizst, tésztát, lisztet, magokat, fűszereket, savanyúságot, sőt akár a macskatápot, kutyatápot, de még a mosószert is.
Ø Az ajándék elfogyasztása után a csomagolás lesz a bónusz! Lesz mibe eltenni a lecsót, a lekvárt, a szörpöt, a fűszereket.